Skip to content
Politică

Cum modifică votul într-un singur tur strategiile politicienilor? Cine pierde și cine câștigă? EXCLUSIV

Excepția de neconstituționalitate ridicată de jurnalistul Liviu Avram privind Legea alegerilor locale a fost respinsă, și nimic nu mai poate împiedica organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin.

Deși așteptată cu mare interes, decizia Curții Constituționale era una previzibilă, mai ales dacă ne reamintim că judecătorii CCR și-au însușit de fiecare dată recomandarea Curții de la Veneția, recomandare care spune că nu poți modifica legea electorală cu un an înaintea alegerilor. Astfel acest deznodământ al epopeei organizării alegerilor nu a mai surprins pe nimeni, nici măcar pe liderii politici care s-au poziționat de la început ca mari contestatari al prevederilor legii electorale.

„CCR – un singur tur acum, Decizie firească. Votul util devine cheia alegerilor în București” (Cătălin Predoiu, candidat PNL la primăria capitalei)

„O decizie normală. Vrem să vedem și motivarea. Nu puteam modifica acum — poimâine începe campania electorală. Decizia Curții în primul rând este o decizie în concordanță cu Constituția” (Florin Iordache, deputat PSD)

„Din punctul nostru de vedere, al UDMR, este o decizie firească, normală. Din punctul nostru de vedere nu a existat niciun element de neconstituționalitate” (Tanczos Barna, senator UDMR)

Însă problema reală care se pune nu este dacă decizia Curții Constituționale este una firească, ci cine câștigă un urma ei.

Efectele unei majorități relative în alegerea primarilor a fost și rămâne o temă principala a agendei publice. Culisele strategiilor politice și ale alegerilor electorale au fost întotdeauna niște subiecte care au atras publicul, iar interesul pentru efectele votului într-un singur tur este cu atât mai mare cu cât nici măcar cei implicați direct nu se pot decide pe cine avantajează.

„Nu ne-am gândit niciodată că favorizează PNL deși, acum, dacă stăm strâmb și judecăm drept, avantajează PNL și PSD” (Vasile Blaga, copreședinte PNL)

„Decizia de astăzi a Curții trebuie însă pusă într-un alt registru. Ea nu favorizează pe nimeni și nu defavorizează pe nimeni pentru că sistemul de vot care se utilizează în alegeri nu ține cont de aspectul de constituționalitate, ci este un element de decizie politică, ce revine partidelor și în final Parlamentului, prin sistemul de legiferare” (Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, președintele Senatului)

„Decizia CCR avantajează în anumite zone PSD, și eu sper ca majoritatea, dar avantajează și PNL în anumite zone. Avem zone unde candidații PNL sau ai foștilor PDL îmbrăcați cu altă haină sunt la Brașov, Alba, Arad, Timișoara. Îi avantajează, sunt orașe foarte mari. Pe noi ne avantajează în zona asta unde într-adevăr noi, ca partid social-democrat, am reușit să ne apropiem mai mult de oameni” (Ciprian Nica, PSD, vicepreședinte Comisia Juridică din Camera Deputaților)

Așadar nu este cert cine câștigă în urma desemnării ca primar a candidatului care întrunește cel mai mare număr de voturi indiferent de prezența la vot, și nu cel care primește majoritatea (50% + 1) voturilor exprimate, dar este cert că cel care pierde este cetățeanul.

În condițiile în care în România avem un absenteism major la vot, această modificare a modului de organizare a alegerilor nu poate duce decât la un număr foarte mare de primari care nu vor reprezenta cu adevărat voința cetățenilor.

Principiul alegerii răului cel mai mic, principiu care în trecut juca un rol esențial în turul al doilea de scrutin, nu va mai avea nicio pondere în deciziile cetățenilor, iar bătăliile politice se vor da între bazinele electorale tradiționale.

Este destul de evident că anul acesta cel care va profita de acest lucru este PSD-ul, iar pe termen lung votul într-un singur tur va favoriza partidele mari. Cu toate acestea este posibil ca strategiile politice viitoare să nu se schimbe semnificativ.

Ca și până acum PSD și PNL vor comunica pentru electoratul propriu încercând să îl fidelizeze și să asigure o prezență a acestuia cât mai mare la vot. Singura modificare de strategie va viza votul util care se va vedea în eforturile pe care le vor depune liderii partidelor mari ca să convingă nehotărâții să nu își risipească votul pe un candidat care nu are șanse reale de câștig, adică să obțină de prima dată voturile pe care altfel le-ar fi primit în turul al doilea.

Nici strategia partidelor mici nu se va schimba semnificativ. Votul într-un singur tur le dă o singură șansă celor care nu se află în topul preferințelor electoratului: o alianță electorală. Așadar, pentru a-și mări șansele de câștig aceștia vor purta, încă de la începutul perioadei electorale, obișnuitele negocieri care până anul acesta aveau loc în al doilea tur de scrutin.

S.D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *