Skip to content
Societate

Cum motivează Tribunalul București încetarea procesului penal în cazul lui Elan Schwartzenberg: faptele s-au prescris încă din 2019

wikipedia
" "

După aproape o lună de la decizia de încetare a procesului penal față de Elan Schwartzenberg pe motiv de prescripție a faptelor, Tribunalul București a publicat motivele care au stat la baza hotărârii. Într-un document care are doar câteva pagini, judecătorul care a dat această decizie spune că, în urma calculelor, prescripția a intervenit încă din luna iunie 2019. La momentul respectiv, procesul era blocat în cameră preliminară, procedură care începuse încă din februarie 2018. Deși decizia Tribunalului Capitalei nu este una definitivă, însuși procurorul Direcției Naționale Anticorupție a susținut în timpul procesului că faptele sunt prescrise, așadar șansele ca hotărârea să fie contestată sunt mici. Potrivit portalului instanțelor de judecată, încă nu este depusă nicio contestație.

G4Media.ro a scris încă din iunie 2019 că Elan Schwartzenberg a scăpat definitiv de mandatul de arestare preventivă în lipsă și de urmărirea internațională, după ce Direcția Națională Anticorupție a anunțat în sală la Curtea de Apel București că își retrage contestația depusă, pentru motivul prescripției faptelor.

" "
" "

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București care a ținut dosarul din decembrie 2017 în procedura de camera preliminară se numește Mihaela Lavinia Cârciumaru.

Procurorul DNA care a instrumentat dosarul este Ana Dana.

Decizia vine în dosarul privind banii pe care Radu Mazăre i-ar fi cerut mită de la omul de afaceri Morgenstern Avraham, prin intermediul lui Schwartzenberg.

Potrivit rechizitoriului:

  • Inculpatul Schwartzenberg Emilian, în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societății Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ștefan, primarul municipiului Constanța de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câștige, în condiții avantajoase, o licitație având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanța.
  • Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societății offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) și, pe de altă parte, a facilitat relația dintre Mazăre Radu Ștefan și Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi.
  • Reamintim că în aprilie 2019, Tribunalul București a anulat mai multe probe făcute de SRI în dosarul lui Elan Schwartzenberg și a decis şi revocarea mandatului de arestare şi restituirea cazului la DNA, toate aceste decizii fiind influențate de deciziile CCR.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *