Cum ne apără Scutul de la Deveselu de atacul Rusiei sau Iranului

Sursa foto: inquam Photos / Octav Ganea

Propagandiștii Moscovei susțin că Rusia poate lovi Scutul de la Deveselu în 5,5 minute cu o rachetă Oreșnik lansată din Belarus, dar surse militare neagă acest lucru pentru că sistemul american este extrem de performant. În paralel, comanda de la Deveselu a fost schimbată.

Propagandiștii Moscovei susțin că Rusia poate lovi Scutul de la Deveselu în 5,5 minute cu o rachetă Oreșnik lansată din Belarus, dar surse militare neagă acest lucru pentru că sistemul american este extrem de performant. În paralel, comanda de la Deveselu a fost schimbată.

Mai exact, Cmdr. Robert Foster a preluat de la Cmdr. Matthew Iwanczuk funcția de ofițer comandant al Sistemului de Apărare Antirachetă Aegis Ashore România. Iwanczuk a ajuns la Deveselu în septembrie 2023 și a supervizat finalizarea cu succes a unei facilități secrete, de cea mai înaltă tehnologie pentru a aduce actualizări critice sistemelor de luptă pentru a face față rachetelor balistice care pot amenința NATO.

Cum ne apără Scutul de la Deveselu de atacul Rusiei sau Iranului? Foloseste rachete de 20.000.000$

Sistemul Aegis instalat în baza de la Deveselu a mai fost actualizat din punct de vedere tehnic, iar între altele a primit ultima generaţie de interceptoare. Este vorba de rachete de tip SM-3 block IIA, care au fost intens testate de forţele americane.

O astfel de rachetă costă în jur de 20 milioane de dolari şi are o rază de acţiune de 2.500 de kilometri, de aproape trei ori mai mare în comparaţie cu generaţia mai veche. Au o viteză de 13 ori mai mare decât viteza sunetului.

La fel ca şi variantele mai vechi, interceptorii SM-3 block IIA nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică) şi sunt proiectaţi să distrugă rachetele ostile la impact, prin forţă cinetică. În afară de rachete balistice, sistemul de la Deveselu poate intercepta şi sateliţi inamici aflaţi în raza de acţiune a rachetelor.

Nu a fost ieftin deloc

Reamintim că la Deveselu se află cel mai modern sistem de apărare din Europa, care găzduiește 44 de rachete. Proiectul a început în 2013 şi a costat aproape un miliard de dolari. Are în compunere radare de control şi centre de comandă, control şi comunicaţii Aegis.

De precizat, sistemul antibalistic al NATO pentru Europa este format din Scutul de la Deveselu, sistemul Aegis Ashore din Polonia, un radar de avertizare timpurie AN/TPY-2 în Turcia, dar și de o serie de nave (distrugătoare și crucișătoare) cu capabilități Aegis în baza Rota din Spania. Practic, aceste nave au câte un Scut de la Deveselu îmbarcat și gata de luptă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: