Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum ne dăm seama că ne-am infectat cu varianta Omicron? Explicațiile medicului Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina

Sursa foto: Facebook/ Remus Mihalcea

Invitat la Puterea Știrilor, deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina a prezentat cele mai frecvente simptome Omicron la care trebuie să fim atenți. Durere de cap, tuse seacă, dureri musculare, oboseală și temperatură sunt cele mai frecvent întâlnite simptome, spune Mihalcea. Medicul a explicat, însă, că, din ce s-a observat până acum, cazurile de infectare cu varianta Omicron nu au o evoluție către o formă agresivă.

Fostul manager al Spitalului Colentina a precizat și că în România nu se pot trage concluzii mai repede de sfârșitul lunii februarie.

„Omicron este o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 . Prima dată a fost raportată la începutul lunii noiembrie în Africa de Sud și nu este tulpina sud-africană, așa cum s-a spus la început. Acolo au fost studiate mai intens modificările virusului, s-a descoperit această nouă tulpină și, repet, din primele faze, pare că este o tulpină mult mai contagioasă, dar totodată mult mai blândă ca evoluție. Acest lucru s-a văzut din numărul de cazuri spitalizate în Europa, la noi nu putem trage o concluzie mai repede de sfârșitul lunii februarie. Faptul că este mult mai puțin agresivă (n.r – varianta Omicron) decât varianta predecesoare (n.r – delta) se traduce printr-un număr mai mic de internări, atât pe secțiile normale, cât și pe secțiile de Terapie Intensivă. De fapt, din punctul meu de vedere și nu numai, elementul principal de care trebuie să ținem cont în această pandemie este numărul de pacienți internați în Secția de Terapie Intensivă. Este un element foarte important care ne arată agresivitatea tulpinii respective.

Cum ne dăm seama că ne-am infectat cu Omicron? Sunt câteva simptome specifice în cazul acestei variante: durere de cap, tuse seacă, dureri musculare, oboseală și temperatură. Sunt cele mai frecvente întâlnite simptome. Din fericire, repet, ce s-a observat până acum nu au o evoluție către o formă agresivă”, a precizat deputatul PSD Remus Mihalcea, fost manager al Spitalului Colentina.

INSP a confirmat transmiterea comunitară susținută a variantei Omicron în România

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) confirmă, în raportul săptămânal publicat marți, transmiterea comunitară susținută a variantei Omicron în România. Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost confirmate 295 cazuri cu varianta Omicron:

28,1% (83 cazuri) au avut istoric de călătorie în UK (32), Italia (11), Africa de Sud (8), Tanzania (6), Nigeria (5), Spania (4), SUA (3), Austria (2), Bulgaria (2), EAU (2), Franta (2), Belgia (1), Cipru (1), Mexic (1), Olanda (1), Portugalia (1), RD Congo (1);

9,2% (27 cazuri) se află în 18 focare, toate familiale, însumând 58 cazuri de COVID-19. Focarele au fost depistate în mun.București (10) și județele Cluj (2), Iași (2), Argeș (1), Brașov (1), Călărași (1), Prahova (1).

Dintre cazurile din focare, pentru 11 a fost menționat istoric de călătorie/contact cu persoană sosită din Franța (1), Spania (1), SUA (1), respectiv UK (8);
4,4% (13 cazuri) au avut legătură epidemiologică cu caz COVID-19;
45,8% (135 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
12,5% (37 cazuri) – nu au putut fi contactate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *