Skip to content
Politică

Cum ne mănâncă pușcăria banii și sănătatea. Bombă cu ceas pentru Tudorel Toader EXCLUSIV

cugetliber.ro

Lupta împotriva corupției, turată la maximum în ultimii ani, a fost nu doar prolifică, dar și extrem de costisitoare. Deși fenomenul în sine nu a fost nici pe departe eradicat, statul român s-a trezit astăzi cu o notă de plată pe care e posibil să nu o poată achita. Umplerea până la refuz a pușcăriilor, accelerată cu preponderență în ultima vreme, nu a adus nici pe departe recuperarea unor sume importante la bugetul de stat. Ba din contră: fiecare român va plăti scump, în viitorul apropiat, pentru „luxul” de a-și vedea după gratii corupții, criminalii, violatorii şi celelalte soiuri de infractori. De ani buni, toți guvernanții au ignorat semnalele de alarmă și avertizările venite de la Uniunea Europeană, cu privire la condițiile din penitenciarele mioritice, găsind permanent alte nevoi spre care să redirecționeze banii de la buget. O explicație ar putea fi și bazinul electoral extrem de scăzut pe care îl reprezintă această categorie socială, mai ales comparativ cu gradul de antipatie pe care o atrage de la celelalte categorii de populație. Ignorarea semnalelor europene se va lăsa însă acum cu o adevărată tragedie economică, pornită chiar de ministrul Tudorel Toader. Ministrul Justiției va crea cel mai periculos precedent, prin legea care presupune plata despăgubirilor pentru deținuții care stau în condiții inumane!

Cifre care vorbesc de la sine

Oricâtă antipatie socială ar genera poveștile lor, deținuții nu pot fi tratați mai rău decât animalele. Sau ținuți în niște condiții mizerabile. Chiar dacă regula nu se aplică în România, societatea modernă a stabilit norme și principii solide pentru apărarea drepturilor omului. Gradul de respectare a acestora din urmă la noi în țară este reliefat de cifrele seci:

  • dintr-un total de aproape 30.000 de deținuți, peste 8.500 dintre aceștia suferă de boli cronice;
  • România are cea mai mare supraaglomerare a penitenciarelor din Europa, conform datelor Eurostat, excepție făcând Liechtenstein (care are doar 51 de deținuți!!!);
  • la fiecare 3 zile, un deținut moare într-o închisoare din România. Principalele cauze sunt bolile cardio-vasculare, cancerul, dar și violențele sau sinuciderile;
  • la penitenciarul Iași, peste 1.300 de deținuți sunt „cazați” într-un stabiliment ce poate adăposti maximum 730 de persoane;
  • în medie, în penitenciarele din România există 2 medici generaliști și un asistent, la o cerere zilnică de 150 de consultații și peste 100 de cazuri de pacienți tratați de tulburări psihice.

Oricât de jalnic ar descrie situația cifrele de mai sus, banii plecați de la bugetul statului în acest moment, pentru penitenciare, arată cu totul altceva. Puse în antiteză cu ceea cam descris mai sus, sumele par imposibil de digerat. Este uluitor câți bani cheltuiește statul român pentru a întreține acest dezastru. În plus, de pe urma celor condamnați la pușcărie nu se recuperează aproape nimic, iar din ținerea în detenție a celor 30.000 de suflete nu se produce decât ceva simbolic:

  • costul mediu plătit de stat pentru fiecare deținut este de 783 lei / lună. Înmulțit cu numărul de deținuți, aflăm proporțiile găurii din buget: aproape 23 de milioane de lei! Sau echivalentul a 70 de milioane de dolari, anual;
  • în intervalul 2010-2016, România a fost condamnată în 130 de cauze privind condițiile din penitenciare, susține o analiză a celor de la Gândul.info. Nota de plată pentru acest interval: 3,5 milioane de euro.

Pericolul legii lui Tudorel Toader

În stilul său mucalit cu care ne-a obișnuit deja, ministrul Tudorel Toader pregatește o lege-dezastru.  Acesta vorbește despre acordarea de despăgubiri – probabil în cuantum de 5-8 euro pe zi – pentru toți deținuții care ar fi stat în condiții inumane în penitenciare, în intervalul 2012-prezent. Adică din momentul în care Uniunea Europeană ne-a dat decizia semi-pilot care ne avertiza să luăm măsuri legate de aglomerarea din pușcării. Același ministru al Justiției vorbește despre țări precum Italia sau Ungaria, unde s-ar fi acordat deja aceste despăgubiri. Ceea ce „uită” probabil fostul judecător constituționalist să ne spună este că în Italia, spre exemplu, gradul de supraglomerare din penitenciare este de 108 la sută, în vreme ce la noi numărul celor încarcerați este o dată și jumătate mai mare decât al locurilor maxime! Logica simplă arată cât de puțin a plătit Italia, față de ce notă de plată va avea Romania.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) i-a făcut rapid calculul ministrului Toader: despăgubiri de 350-500 milioane de euro!!! Iar după ce va plăti toți acești bani, statul român se va afla exact în aceeași situație. Doar va reseta contorul despăgubirilor și va aștepta pasiv urmatoarea sancțiune europeană. În tot acest timp, nu a apărut nicio soluție legislativă prin care să se termine cu traiul mizerabil din închisori. În plus, legea lui Toader poate genera un precedent extrem de periculos! Apare întrebarea retorică: Oare câți români săraci nu ar fi dispuși să stea degeaba, câțiva ani de zile, pe banii statuui, pentru modesta sumă de 8 euro pe zi? Cu alte cuvinte, Tudorel Toader ar putea fi primul ministru de Justiție care să încurajeze statul la pușcărie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *