Skip to content
Politică

Cum ne pot ataca hackerii. Marile vulnerabilităţi cibernetice

Cum ne pot ataca hackerii. Află care sunt marile vulnerabilităţi cibernetice şi ce fel de dispozitive pot fi afectate.

Într-un comunicat primit, miercuri, de către redacţia PSnews.ro, de la un producător de antiviruşi, se arată că impactul atacurilor cibernetice la nivel global se ridică anual la sume ce depășesc cifra de afaceri a celor mai mari companii din lume. Astfel, doar în 2014, studiile realizate de Center of Strategic and International Studies au arătat faptul că pierderile cauzate de atacurile cibernetice s-au ridicat la aproximativ 600 de miliarde de dolari.

Tot pentru anul 2014, Institutul Ponemon a realizat un studiu ce a inclus 59 de companii din Statele Unite ale Americii. Acest studiu a dezvăluit faptul că, în medie, consecințele unui atac cibernetic se ridică la 12,7 milioane de dolari per companie. Costul mediu suportat de o companie care trece printr-un astfel de atac se cifrează la 1,6 milioane de dolari pentru fiecare incident. Acest cost se reflectă în detectarea atacurilor și recuperarea datelor. Impactul financiar ridicat este confirmat și de studiul PwC, lansat în 2015, care estimează costul unui atac major la 1,46 milioane de dolari.

Cele mai recente exemple de atacuri cibernetice ce au produs pagube semnificative au fost cele înregistrate de companii precum Community Health Service (CHS) în august 2014, când datele a peste 4,5 milioane de utilizatori au fost compromise. Și anul 2015 a venit cu provocări pentru compania de asigurări de sănătate Anthem. Atacul asupra companiei a avut grave urmări, 80 de milioane de date ale clienților actuali sau din trecut fiind compromise.

Una dintre cele mai mari amenințări vine din partea utilizatorilor de platforme Adroid, care se vor transforma în ținta hackerilor în următoarea perioadă. Cota de piață a sistemelor Android de 81% în rândurile utilizatorilor de dispozitive mobile, alături de instalarea care nu beneficiază de un sistem centralizat, reprezintă riscuri majore la adresa securizării datelor.

A doua amenințare majoră pentru următoarea perioadă vine din faptul că parolele nu mai sunt măsuri de securizare suficiente pentru protejarea datelor de pe platformele de tip Cloud. Pentru a preveni falsa autentificare, companiile vor fi implementa sisteme de autentificare paralele, iar acestea vor deveni esențiale.

Cea de-a treia amenințare provine din zona criptografierii datelor. Din ce în ce mai multe sisteme se vor baza pe certificate de criptografie utilizate nu numai pentru autentificare, ci și pentru comunicare. Un exemplu elocvent pentru această tendință este tehnologia Block Chain, utilizată de BitCoin. Aceasta va fi aplicată cu precădere în domenii precum sectorul financiar, pentru a putea oferi servicii de asigurare, tranzacționare, creditare etc., ca altenativă. Totuşi, principala provocare vine din faptul că sistemele de criptografiere (care sunt, la rândul lor, presupuneri matematice) vor putea fi dovedite false.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *