Skip to content
Politică

Cum plănuiește USR să falimenteze sistemele de asigurări de sănătate și pensii pentru a le privatiza

Inquam Photos / George Călin
" "

USR pregătește un plan machiavelic prin care încearcă să privatizeze sistemele de asigurări de sănătate și pensii. Pentru a-și atinge scopul, mai întâi USR pornește discuția de la salariul minim și eliminarea taxelor.

În programul de guvernare, USR propune eliminarea tuturor taxelor pentru salariul de 2.080 de lei brut, cât era salariul minim, pe site-ul zerotaxe.ro deținut de USR. Între timp, nimeni nu mai câștigă 2.080 de lei brut, dar USR încă n-a aflat acest lucru. Ideea USR, sprijinită intens de Claudiu Năsui (foto), este aceea de a nu se mai achita taxe la suma de 2.080 de lei, ci doar la ceea ce urmează după această sumă. Useriștii sunt deranjați de taxele de 41% aplicate la salariul minim.

" "
" "

Mergând pe ideea că nu se vor plăti taxe „pe primii 2.080 de lei brut” cum spune proiectul lor, înseamnă că se va aplica tuturor muncitorilor din România.

Dar ce înseamnă „primii 2.080 de lei” fără taxe și impozit?

În România sunt 5,6 milioane de angajați și 6,4 milioane de contracte de muncă, potrivit Ministerului Muncii. Diferența dintre numărul de angajați și numărul de contracte este dată de faptul că unele persoane mai au și două contracte de muncă. Din acești 5,6 milioane de angajați, 46% dintre ei muncesc pentru salariul minim pe economie. Adică 2,7 milioane de angajați vor rămâne cu 2.080 de lei în mână, dacă s-ar aplica proiectul USR. Numai că statul român va pierde bani de la toți cei 5,6 milioane de români.

Proiectul prevede „primii 2.080”, ceea ce înseamnă că de această măsură vor beneficia toți cei 5,6 milioane de angajați la stat.

La fiecare salariu de 2.080 de lei, statul român va pierde suma de 817 lei pe lună.

817 lei x 5.600.000 de angajați x 12 luni =54.902.400.000 lei

Într-un singur an, statul român ar pierde aproape 55 de miliarde de lei (11,5 miliarde de Euro) pentru ca 5,6 milioane de români să aibă în mână cel puțin 2.080 de lei.

Falimentul sistemelor de asigurări de sănătate și pensii

Sistemul de asigurări de sănătate ar pierde într-un an de zile suma de 14 miliarde de lei, în condițiile în care pentru anul 2020 bugetul CNAS este de 41 de miliarde de lei.

Dar ce ne spune Claudiu Năsui – chiar dacă sistemul de asigurări de sănătate pierde 14 miliarde de lei, românii vor avea în continuare aceleași servicii medicale gratuite. În același timp, tot Claudiu Năsui insistă pentru privatizarea sistemului de sănătate din România. În iulie 2019, Claudiu Năsui cerea desființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Cu siguranță nimeni nu-l crede că românii vor avea asigurări de sănătate chiar dacă nu vor plăti taxe.

Abia acum iese la iveală adevărata intenție a USR. Pentru a privatiza sistemul de asigurări de sănătate, mai întâi îl bagă în faliment și îl lasă fără bani. Românii se vor bucura că vor primi în mână 2.080 de lei, dar vor fi nevoiți să-și plătească asigurare de sănătate privată și pensie privată, care vor fi mult mai scumpe pentru că băieții deștepți din USR trebuie să scoată profit.

Sistemul de pensii din România ar pierde circa 35 de miliarde de lei dacă s-ar aplica proiectul USR. Ar intra în faliment încă din prima lună. Chiar și acum – fără proiectul USR – sistemul de pensii este aproape de faliment.

CITIȚI ȘI: PSD a lăsat sistemul de pensii aproape de faliment. PNL trebuie să crească bugetul și să elimine pensiile speciale – ANALIZĂ

Când nu vor mai fi bani pentru pensii, USR ne va spune că trebuie să ne facem pensii private.

Muncitorii vor fi nevoiți să plătească în continuare asigurarea de sănătate și contribuția la pensie deoarece bugetul statului este foarte limitat, chiar dacă se vor elimina toate pensiile speciale. E nevoie de 11,5 miliarde de Euro anual pentru a fi posibil să eliminăm taxele „la primii 2080 de lei”. Adică PIB-ul țării ar trebui să crească anual cu peste 10% și să avem un deficit zero, ceea ce știm cu toții că este imposibil.

USR nu vine cu nicio măsură care să suplimenteze cele 55 de miliarde de lei pe care statul român le va pierde în fiecare an dacă se va adopta proiectul lor, ceea ce înseamnă că vor fi sacrificate pensiile și asigurările de sănătate.

Dintr-un proiect USR privind gazele din Marea Neagră (poate fi consultat aici), aflăm că „banii obținuți din taxarea prin redevențe și din impozitul pe veniturile suplimentare reglementat de Legea Offshore vor fi direcționați la Pilonul 2 de pensii, conform reglementărilor ASF”.

Dar nimeni nu știe câți bani vom obține din acele gaze. Liviu Dragnea vorbea de 20 de miliarde de dolari. Dacă ar fi această sumă, atunci ne-ar ajunge să acoperim doar câțiva ani gaura neagră lăsată de USR. Numai că deputatul USR Cătălin Drulă l-a contrazis în 2018 pe Dragnea și anunța că ar fi vorba de mult mai puțini bani, „probabil vreo 4 miliarde de dolari”, o sumă care nu ne ajută deloc să acoperim gaura neagră lăsată de USR.

Prin aplicarea proiectului de a nu taxa și impozita „primii 2.080 de lei”, USR va duce deficitul României la o cotă uriașă care ar băga țara în faliment încă din primul an. Cele 55 miliarde de lei înseamnă circa 11,5 miliarde de Euro pe an, adică ar crește deficitul țării cu peste 5 procente pe lângă cel deja existent, ajungând la circa 10%.

Când sistemul de sănătate și cel de pensii vor intra în faliment, USR prin Claudiu Năsui, Andrei Caramitru, Dan Barna – și alți susținători ai proiectului – ne vor îndruma spre asigurări de sănătate și pensii private, la firme înființate de prietenii lor.

Este un plan machiavelic prin care USR caută să falimenteze sistemul de asigurări de sănătate și de pensii pentru a-i constrânge pe români să-și facă asigurări de sănătate și pensii private. Toate țările din Vest au o taxare și o impozitare progresivă, dar pentru a ajunge la această discuție, mai întâi România trebuie să crească încasările și să reducă cheltuielile inutile. Abia când România își va permite să piardă 11,5 miliarde de Euro se poate discuta despre „primii 2.080 de lei fără taxe și impozit”.

O asigurare de sănătate privată sau o pensie privată vor include și TVA, și profitul companiei, ceea ce în sistemul de stat nu se întâmplă. Dacă la 2.080 de lei românii plătesc acum suma de 817 lei pe lună taxe, la privat sumele vor crește.

În cazul de față, planul USR este doar acela de a privatiza sistemele de asigurări de sănătate și pensii, după ce le vor băga în faliment. Românii care au plătit contribuția la pensie sau la sănătate vor pierde banii și vor trebui să plătească din nou la firme private, unde vor fi taxe mult mai mari.

CITIȚI ȘI: Noaptea minții: USR vrea să oblige pensionarii să plătească asigurări de sănătate!

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *