Skip to content
Opinii & Analize

Cum poate afecta Coronavirus alegerile din 2020. Prezența la vot, marea provocare

Alegerile locale și parlamentare din 2020 rămân într-o situație incertă sub amenințarea Coronavirus, nimeni nu știe când se vor organiza și mai ales cum vor fi organizate. O provocare va fi și pentru partidele politice care vor trebuie să regândească strategia pentru campaniile electorale. Comportamentul votanților se va schimba radical, iar teama va continua să supraviețuiască în societate și când epidemia se va mai stinge.

Cea mai mare problemă va fi prezența la vot. Dacă 2019 a fost un an foarte bun din acest punct de vedere, 2020 poate veni cu o prezență foarte scăzută. Coronavirus va ține mulți oameni în case, care nu vor dori să-și asume riscuri pentru un vot. În funcție de cum vor înțelege bătrânii că-i afectează Coronavirus, aceștia ar putea lipsi de la vot și cel mai mult de pierdut vor avea PSD și PNL, partide care au număr mare de votanți ajunși la vârsta a treia.

Prezența la vot va fi determinată și de calendarul alegerilor. Până în acest moment, nimic nu e sigur când și dacă se vor organiza alegerile locale sau parlamentare. Dacă alegerile locale vor fi imediat după terminarea crizei coronavirus, undeva în vară, atunci există șanse să înregistrăm cea mai mică prezență. Virusul nu va dispărea brusc din societate și va continua să circule. Teama aceasta îi va ține pe mulți blocați în case, iar alții vor prefera să plece în vacanțe.

Totodată, Guvernul trebuie să aibă grijă și când vor programa alegerile parlamentare. În mod normal, ele ar trebui să aibă loc în noiembrie-decembrie. Dar mai mulți specialiști din Marea Britanie consideră că în acea perioadă ar putea apărea o nouă criză Coronavirus. Sezonul rece ar putea readuce virusul în societatea noastră.

Partidele vor fi afectate în mod direct deoarece vor trebui să regândească toate strategiile pentru campaniile electorale. Dacă în trecut vedeam politicieni care dădeau mâna cu o grămadă de persoane sau făceau baie de mulțime, după criza Coronavirus unii vor refuza astfel de gesturi sau și le vor asuma cu mari riscuri. Proiectele politice trebuie modificate și adaptate la noile provocări. Iar mulți politicieni vor începe să exploateze teama cetățenilor, într-o vânătoare falsă de „vinovați”.

Campaniile partidele s-ar putea muta foarte mult în mediul online, la TV, radio și în presă. O mutare care ar putea favoriza noile partide, mult mai prietenoase cu mediul online. O parte din electoratul PSD și PNL nu frecventează mediul online, ceea ce va fi o problemă de mobilizare a electoratului. Odată cu acest transfer se vor modifica și mesajele pentru că în mediul online este nevoie de o comunicare complet diferită decât cea din stradă. Dacă vreun partid nu învață să se adapteze la limbajul din online, atunci va risca să piardă voturi.

Comportamentul votanților se va modifica sub presiunea riscului Coronavirus care va persista în societate. Cei nehotărâți vor avea un motiv în plus să nu mai voteze. Va fi tot mai greu pentru partide să-i convingă pe cei nehotărâți să vină la vot.

Coronavirus este cea mai mare provocare pentru politicienii români, care vor fi nevoiți să-și modifice mesajele, strategiile, comportamentul și inclusiv proiectele politice pentru a-i convinge pe cetățeni după această pandemie. Bătăliile PNL-PSD nu vor mai atrage pe nimeni. Valurile de ură nu vor mai trezi nicio reacție în societate. Cine va înțelege noile provocări și se va adapta la ele va avea șansa să cucerească electoratul, cine rămâne ancorat în discuțiile din trecut, va avea o viață grea pe scena politică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *