Skip to content
Opinii & Analize

Cum poate ajunge Nicușor Dan în PNL înainte de alegerile locale

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

USR-PLUS s-a gândit săptămâna trecută să iasă cu un atac direct la PNL, după care tot ei anunțau că încă mai negociază, deși negocierile sunt blocate și deja terminate, chiar Ludovic Orban arătându-se dezamăgit că n-a putut negocia.

Teoretic, USR-PLUS și PNL ar trebui să-l susțină pe Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei, dar războiul acesta poate să-l trimită pe Nicușor Dan în tabăra PNL. Până în prezent, nici Dan Barna, nici Dacian Cioloș nu s-au bucurat și nu au lansat mesaje ferme de susținere când Nicușor Dan a fost declarat candidat unic al USR-PLUS-PNL. Doar de vreo două săptămâni, Dan Barna și-a făcut poze cu Nicușor Dan, și doar la o depunere de coroane în Piața Universității din București. Doar Ludovic Orban a părut cel mai încântat de candidatul Nicușor Dan și cei doi au fost văzuți în Centrul Vechi din București.

" "
" "

Acest război inițiat de USR-PLUS, obligând celelalte partide să meargă la alegerile locale fără alianțe, poate produce schimbări de strategii chiar și în PNL. Partidul condus de Ludovic Orban trebuie să învețe să se poziționeze la un nou adversar – USR-PLUS și trebuie să treacă la un discurs critic la adresa useriștilor.

Pentru primăriile de sectoare și Primăria capitalei se anunță un război total în care fiecare partid va trage pentru un rezultat cât mai bun. Acest lucru va complica viața lui Nicușor Dan și este exact ceea ce vrea USR-PLUS.

Dacă PNL nu va reuși să facă alianțe, atunci membrii de partid vor dori să aibă un candidat propriu la Primăria Capitalei, cea mai mare miză a alegerilor locale. În PNL sunt multe orgolii și partidul ar putea să refuze să mai susțină un candidat independent. Ludovic Orban va avea două soluții.

1. Îl aduce pe Nicușor Dan în PNL, mai ales că USR-PLUS face un joc fals. Și Nicușor Dan în PNL, chiar și câștigător al Primăriei București, este cea mai mică amenințare pentru Ludovic Orban la conducerea partidului. Nicușor Dan nu are șanse să crească în partid sau să strângă în jurul său o majoritate, va depinde în perioada următoare de susținerea lui Ludovic Orban. Acest lucru ar putea să nu fie pe placul aripii PDL. Dacă PNL va dori un candidat din interiorul partidului, Nicușor Dan ar fi nevoit să accepte oferta lui Ludovic Orban, altfel va avea șanse tot mai mici la victorie.

2. Ludovic Orban desemnează un candidat din interiorul partidului, sprijinit de aripa PDL, și va avea un adversar pentru șefia partidului. Un candidat PNL pentru Primăria Capitalei îi va ruina șansele lui Nicușor Dan la victorie. Oricât a reușit PNL să crească în sondaje, nu ar fi suficient să-și asigure victoria într-un oraș în care USR-PLUS se bucură de aprecierea multor votanți. Marele avantaj PNL ar putea fi prezența mică la urnele de vot.

Cartea câștigătoare pare a fi aceea a lui Nicușor Dan candidat PNL, cu carnet de membru de partid. Doar că această mutare îi va da șansa lui Vlad Voiculescu să se autopropună candidat al alianței USR-PLUS. Cu Nicușor Dan în PNL, USR-PLUS nu ar mai putea să susțină candidatul PNL, din moment ce ei fac opoziție și refuză alianța. Și iarăși lucrurile se complică pentru Nicușor Dan și PNL.

Dacă până acum Nicușor Dan era marele favorit susținut de USR-PLUS-PNL, pe măsură ce se apropie ziua votului șansele lui la victorie scad vizibil din cauza foștilor săi colegi din USR care îi sabotează campania și toate negocierile politice care sunt firești într-o democrație și într-o țară cu politicieni maturi. Numai că USR-PLUS nu poate accepta aceste negocieri deoarece PNL n-a vrut să-l susțină pe Vlad Voiculescu și devine tot mai vizibil că e doar o răzbunare.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *