Skip to content
Politică

Cum poate câștiga PSD alegerile parlamentare de duminică

Inquam Photos / George Calin

Au mai rămas doar câteva zile până la alegerile de duminică care ne vor oferi o nouă arhitectură a Parlamentului pentru următorii 4 ani de zile. Competiția se anunță a fi una dintre cele mai strânse din istoria post-decembristă a României. Spre deosebire de anul 2016, social-democrații nu mai au șansa unei defilări en fanfare, însă alinierea anumitor variabile ar putea duce la o surpriză duminică.

Prezența la vot, variabila decisivă

Una dintre variabilele care pot avea un impact decisiv asupra alegerilor de duminică ține de prezența la vot. Sondajele de opinie de la noi au mari probleme atunci când sunt puse în fața unei predicții privind prezența la vot. Calculele sunt complicate și de pandemia de Covid-19. La alegerile locale din septembrie prezența la vot nu a fost semnificativ afectată de pandemia de coronavirus. În linii mari ea s-a păstrat constantă față de alegerile din 2016. La parlamentare însă lucrurile ar putea sta diferit. La precedentul scrutin nu am avut o prezență semnificativă la vot, electoratului lipsindu-i așadar impulsul care să-l determine să se prezinte la urne. În condițiile în care PSD și alții au cerut insistent amânarea alegerilor parlamentare, pe fondul pandemiei, este posibil ca alegătorii să fie reticenți. Pandemia ar putea avea așadar o oarecare influență asupra prezenței la vot, însă e greu de anticipat cu exactitate în lipsa unor date relevante ale institutelor de sondare a opiniei publice.

În plus, mai există o problemă care poate afecta prezența la vot. La fel ca la alegerile locale și spre deosebire de alegerile prezidențiale și cele europarlamentare, alegătorii trebuie să voteze în localitatea în care au reședința, cu excepția diasporei. În condițiile în care mai multe localități sunt carantinate, existând totodată restricții în ceea ce privește libera circulație în țară, alegătorii care nu se află în localitatea unde au domiciliul au și mai puține șanse de a vota. Cazul Bucureștiului este elocvent în acest sens, acolo unde cei cu domiciliul în provincie ar trebui să se deplaseze până în localitatea unde au reședința pentru a vota. Așadar, e greu de crezut că la parlamentare prezența la vot ar putea fi comparabilă cu cea de la prezidențiale de pildă.

Prezența la vot va fi decisivă pentru succesul sau insuccesul unor partide. O prezență redusă la vot avantajează desigur partidele mari, cu organizații puternice în teritoriu, care pot mobiliza masiv de alegători proprii. Vorbim de fapt despre două partide de acest fel: PSD și PNL. Ambele au structuri puternice în teritoriu, drept dovadă rezultatul de la alegerile locale. UDMR și USR-PLUS dețin și ele câteva orașe cheie. PMP și Pro România în schimb suferă la acest capitol. În plus un electorat compact și disciplinat poate ajuta la un rezultat foarte bun. De aceea, în ciuda sondajelor de opinie, care în majoritatea lor nu iau în calcul aceste variabile, UDMR va avea o șansă mult mai mare de a face pragul de 5 procente, decât PMP sau Pro România.

Așadar o prezență redusă la vot avantajează partidele mari, PSD și PNL în special. Cum ar putea însă social-democrații să le ia fața liberalilor? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să mai introducem în ecuație o variabilă.

Prezența crescută în rural și redusă în urban

PSD continuă să controleze mare parte din zona rurală a României. Chiar dacă social-democrații au pierdut mari orașe precum Constanța sau Iași în favoarea liberalilor, ei dețin în continuare o supremație în mediul rural. O prezență slabă în mediul urban la aceste alegeri, compensată cu o prezență crescută în mediul rural ar fi în avantajul social-democraților. Aici un rol important îl vor juca primarii social-democrați din mediul rural care pot mobiliza efectiv electoratul la urne. Per total, la o prezență generală de sub 35% vorbim de fapt despre o loterie, pentru că în acest scenariu oricine dintre PSD și PNL poate fura victoria.

Klaus Iohannis și liberalii sunt conștienți de pericolul unei prezențe reduse la vot, așa că au ieșit la rampă încurajând alegătorii să meargă la urne. Prezența la vot ar putea fi afectată în ultimă instanță și de un alt factor: protestul. Nemulțumiți de felul în care liberalii au gestionat pandemia și de ultimele restricții introduse, mulți ar putea folosi absenteismul drept armă de protest. Lucrul acesta va avantaja din nou partidele mari. În final, prezența la vot ar putea fi variabila decisivă în alegerile de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *