Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum poate câștiga Trump al doilea mandat de președinte al SUA. Remus Ștefureac (INSCOP): Acest element întotdeauna a cântărit foarte greu

psnews.ro

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a declarat la „Puterea Știrilor” că, în acest moment, Donald Trump este favoritul alegerilor prezidențiale din SUA.

„În SUA, Donald Trump are un parcurs foarte bun. Acest element întotdeauna a cântărit foarte greu, atunci când s-a pus problema realegerii președintelui pentru un al doilea mandat. Dacă economia merge bine în primul mandatul al unui președinte, înseamnă că acesta a performat. Nivelul șomajului acum în SUA este de sub 3%. Se fac tot felul de statistici în America, în care se sugerează că doar dacă nivelul șomajului se apropie de 7%, un președinte în funcție ar risca să își piardă mandatul, ceea ce nu e cazul pentru Trump”, a declarat Ștefureac.

Referitor la adversarii președintelui Trump, Remus Ștefureac spune că în acest moment e o competiție foarte strânsă în interiorul taberei democrate, pe de o parte între aripa progresistă, ultraliberală și aripa ceva mai moderată a democraților.

„Fostul vicepreședinte Joe Biden și miliardarul Michael Bloomberg reprezintă latura moderată a Partidului Democrat, iar aripa progresistă e împărțită în cel puțin două zone, una care e reprezentată de senatorul Donnie Sanders care a candidat și acum 4 ani, dar și de senatoarea Elizabeth Warren. Practic, e o fragmentare a voturilor democrate. Sigur, ei sunt în procesul alegerilor primare, până la urmă pe măsură ce avansăm se vor retrage candidații cu mai puține șanse”, a spus directorul INSCOP Research.

Cel mai probabil, Partidul Democrat se va uni în jurul candidatului care va rămâne în funcție, exact cum s-a întâmplat și cu Partidul Republican, unde inițial latura moderată nu dorea să audă de Donald Trump, dar până la urmă s-au raliat și l-au sprijinit.

„Competiția va fi strânsă, dar pornind de la datele economice, cred că Donald Trump are principala șansă, e posibil să se repete scenariul de acum 4 ani, în care candidatul democrat obține mai multe voturi, dar pierde alegerile prezidențiale, pentru că Donald Trump va obține mai mulți electori. Sistemul electoral american este destul de complex, președintele nu e ales prin votul direct al cetățeanului, este ales printr-un număr de electori alocați pe fiecare stat, însă acești electori nu sunt proporționali cu populația fiecărui stat și de aici apar diferențele. Dacă Partidul Democrat ar fi câștigat majoritatea în Senat am fi putut spune că Donald Trump ar fi fost în pericol de a fi demis. Însă cum la alegerile intermediare de anul trecut democrații au câștigat doar majoritatea în Camera Reprezentanților, dar au pierdut majoritatea în Senat, nu mă aștept ca Senatul să voteze în favoarea solicitărilor democraților, prin urmare nu cred că va fi afectat. Un mic impact electoral poate fi, însă faptul că acest eveniment se întâmplă acum, iar alegerile vor avea loc de abia în noiembrie”, a adăugat Ștefureac, la „Puterea Știrilor”.

Sociologul se declară sceptic în ceea ce privește o eventuală influență a recentelor tensiuni americane cu Iranul, în alegerile prezidențiale americane.

„Dacă ne uităm pe sondajele publicate recent în SUA, americanii nu își doresc un război, nu doresc prelungirea unei stări de conflict, iar faptul că după „eliminarea” generalului iranian lucrurile s-au calmat, nu au escaladat excesiv, intrăm într-un registru de calmare”, a conchis Remus Ștefureac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *