Skip to content
Opinii & Analize

Cum poate fi depășită criza energetică a Europei: o nouă strategie de tranziție către energia verde

Europa trece printr-o criză energetică de proporții. Prețurile la energie au explodat și, cu toate că analiștii susțin că această criză nu va fi ca cea din anii ’70, șansele ca prețurile să scadă în viitorul apropiat sunt minime. De ce se întâmplă toate acestea?

Europa, energia verde și combustibilii fosili

O explicație simplă ține de mecanismul cererii și a ofertei. Altfel spus, cererea din prezent pentru energie este mai mare decât oferta, lucru care a determinat creșterea prețurilor. La rândul ei, oferta este mică pentru că mare parte din statele lumii și-au îndreptat atenția către energia verde, regenerabilă,  stopând totodată aproape complet investițiile în combustibilii fosili. Unul dintre obiectivele pe termen lung ale Uniunii Europene este de a realiza o tranziție completă către energia regenerabilă, reducând astfel la minimum (chiar zero) poluarea. Pactul verde european urmărește o serie de obiective etapizate, astfel încât până în 2050 Europa să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

În teorie aproape toată lumea este de acord cu acest obiectiv ambițios care ar produce într-adevăr o revoluție în ceea ce privește combustibilii fosili și poluarea, Uniunea Europeană având șansa istorică de a deveni avangarda energiei verde în viitor. Problema principală însă e aceea că în prezent nu există suficientă energie verde pentru a înlocui combustibilii fosili în totalitate. Cifrele arată că în 2019, peste 80% din consumul energiei globale provenea în principal din trei surse: petrol, cărbune și gaz natural. Energia eoliană contribuia cu doar puțin peste 2% din totalul consumului global de energie. În ciuda faptului că Germania de pildă se află în avangarda Europei în ceea ce privește energia regenerabilă, în prima jumătate a anului 2021 peste jumătate din producția națională de energie venea din surse pe care guvernul de la Berlin încearcă să le elimine – cărbune și gaze naturale. Doar cărbunele contribuia la 27% din producția de energie electrică a Germaniei.

Așa se face că europenii au ajuns să spere că Vladimir Putin va pompa mai mult gaz prin conducte, asta în timp ce descurajează producția locală de gaze naturale. Strategia energetică a devenit astfel una contraproductivă.

Tranziția către energia verde

O strategie mai eficientă din partea Uniunii Europene ar trebui să fie centrată pe o tranziție în etape către energia verde. Pe termen mediu și scurt principalul obiectiv ar trebui să rămână acela de a reduce emisiile de carbon. O modalitate eficientă de a face acest lucru ar fi o tranziție de la cărbune la gaz natural. În prezent atât cărbunele, cât și gazul natural sunt considerate laolaltă industrii poluatoare, dar dacă le comparăm pe cele două observăm că gazul natural aproximativ de două ori mai puțin decât orice tip de cărbune. Prin urmare Uniunea Europeană ar putea încuraja mai mult producția locală de gaze naturale și să descurajeze doar producția de cărbune. Acesta ar fi un pas intermediar către o tranziție eficientă spre energia verde, încă prea slab dezvoltată pentru a constituia unica sursă de energie pe continent. Totodată, statele europene ar deveni astfel mai puțin dependente de capriciile lui Vladimir Putin și deci, mai puțin expuse unui șantaj venit de la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *