Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum poate fi depășită marea vulnerabilitate a mediului de afaceri din România. Remus Borza: Băncile trebuie să finanțeze economia și populația, nu doar statul

psnews.ro

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, deputatul Remus Borza, consilierul onorific al premierului Ludovic Orban, a vorbit despre vulnerabilitățile mediului de afaceri din România, dar și despre planul de relansare economică. În opinia sa, “băncile trebuie să fie un partener onest, un partener real, să finanțeze și economia și populația, nu doar statul”.

“Dacă sistemul bancar va finanța și economia reală, nu doar statul, atunci evident vor veni mai mulți bani la bugetul de stat, pe care să îi direcționăm spre salarii, nu spre pensii nesimțite, ci spre investiții. Investițiile sunt singurele care dau sustenabilitate economiei. Noi suntem campioni la orice, dar în sens negativ. România are cel mai mic grad de intermediere financiară din Europa, 27%, deci gradul de creditare al populației și al companiilor.

La 31 martie 2020, soldul depozitelor populației și firmelor în sistemul bancar era de 378 de miliarde de lei. Stocul creditelor date de sistemul bancar populației și companiilor era de 271 de miliarde de lei. Deci băncile creditează mult mai puțin.

Statul este într-o foame extraordinară de cash de vreo 7 ani, de când duce politica aceasta de creștere nesustenabilă a veniturilor, pentru că tot timpul trebuie să își finanțeze deficite, datorie publică și atunci se împrumută la bănci. Or băncile au preferat să meargă la stat, să împrumute statul pentru că randamentele ajunseseră și spre 6%. Asta este și o dramă a companiilor românești. Una dintre vulnerabilitățile mediului privat o reprezintă decapitalizarea. Creditul comercial este de 3 ori mai mare decât creditul bancar. Noi nu am ajuns acum la nivelul de creditare din 2008, deși comparativ cu același an, PIB-ul s-a dublat.

În concluzie, băncile trebuie să fie un partener onest, un partener real, să finanțeze și economia și populația, nu doar statul, iar statul să nu mai împingă băncile în păcat, să-și optimizeze cheltuielile din zona bugetară și să lase banii băncilor să crediteze companiile. Din acest motiv, mai mult de jumătate din companii, adică 700.000 de companii sunt pe capitaluri proprii negative. Iată un bun exemplu, am venit ca măsură de relansare economică cu IMM Invest, punând 15 miliarde de lei la bătaie să finanțăm IMM-urile, prin subvenționarea dobânzii și garantarea creditelor. Cu toate acestea foarte puține firme sunt bancabile și asta arată din păcate vulnerabilitatea mediului de afaceri”, a precizat Remus Borza la „Puterea Știrilor”.

Amintim că săptămâna trecută, guvernul a anunțat planul de relansare economică a României. Vorbim despre proiecte de peste 100 miliarde de euro, care conțin, printre altele, trei mii de kilometri de autostrăzi și drumuri expres și tot atâta cale ferată în următorii zece ani. De asemenea, granturi pentru companii, dar și investiții în şcoli, spitale precum şi măsuri sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *