Skip to content
Externe

Cum poate fi oprită criza migranților de la frontiera UE. Cristian Diaconescu: Disperarea oamenilor e folosită în scopul unei agresiuni de tip război hibrid

Inquam Photos / Cornel Putan

Doar prin răpunsul solidar al Uniunii Europene poate fi oprit valul de migranți de la granița Poloniei cu Belarus, explică fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, pentru PS News. Pe de altă parte, acesta precizează că „Uniunea Europeană nu trebuie să cedeze în fața unui asemenea agresiuni pentru că va deveni argumentul pentru escaladarea unor astfel de practici”.

„Este o formă de operaționalizare a unei probleme foarte serioase și anume cea a migrației, folosirea disperării oamenilor în scopul unei agresiuni de tip război hibrid. 

Polonia, Letonia și Lituania sunt supuse unei presiuni a unui val migrator. Se profită de o situație oarecum neclară înăuntrul sistemului decizional al Uniunii Europene în legătură cu migrația. Președintele din Belarus încearcă să evite un nou val de sancțiuni, al patrulea, privind 30 de cetățeni și instituții din Belarus care vor primi interdicții din zona Uniunii Europene, probabil în această săptămână”, spune Diaconescu.

În continuare, fostul ministru a explicat cum poate fi oprită criza migranților.

„Putem discuta doar despre răspunsul Uniunii Europene care, cel puțin după părerea mea, ar trebui să fie unul solidar. În al doilea rând, Uniunea Europeană nu trebuie să cedeze în fața unui asemenea agresiuni pentru că va deveni argumentul pentru escaladarea unor astfel de practici. Din această perspectivă, situația mi se pare clară. 

Este foarte important ca Uniunea Europeană să adopte cât mai curând o decizie solidară în ceea ce privește migrația din afara spațiului european, solicitarea dreptului de azil, iar ceea ce s-a întâmplat în 2015-2016 nu reprezintă un precedent care poate fi folosit în tot felul de interese. În acest moment, deși există de la Convenția de la Dublin până la instituționalizarea Frontex suficiente argumente prin care Uniunea Europeană poate răspunde unitar unor astfel de situații, iată că în condițiile operaționalizării unui val mai serios de migranți, Uniunea Europeană a răspuns pe baze naționale foarte diferite și evident că acest tip de vulnerabilitate se încearcă a fi folosit de Belarus”, conchide Cristian Diaconescu.

Migranții aduși de regimul Lukașenko la granița cu Polonia au luat, marți, cu asalt punctul de trecere a froniterei de la Bruzgi- Kuznica. Forțele de ordine poloneze au folosit tunurile cu apă și gaze lacrimongene pentru a dispersa mulțimea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *