Skip to content
Politică

Cum poate fi revocat Avocatul Poporului. Renate Weber își poate pregăti bagajele

Inquam Photos / George Călin

Partidul Național Liberal (PNL) a readus în discuție tema revocării Avocatului Poporului, Renate Weber. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că demersul de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului va fi reluat „în cel mai scurt timp posibil”.

„Da. (…) În cel mai scurt timp posibil. Depinde şi de partenerii noştri”, a răspuns Orban, la Parlament, întrebat dacă va fi reluat demersul de revocare a Avocatului Poporului.

" "
" "

DETALII AICI: Renate Weber nu scapă: Ludovic Orban a anunțat că va relua demersul de revocare a Avocatului Poporului

Ce spune legea

Legea nr. 35/1997 prevede că mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile – constatată prin examen medical de specialitate -, ori în caz de deces (art. 9, alin 1).

Demisia, incompatibilitatea, imposibilitatea de îndeplinire a funcţiei sau decesul persoanei care ocupă funcţia de Avocat al Poporului se constată de către birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în cel mult 10 zile de la apariţia cauzei care determină încetarea mandatului Avocatului Poporului (art. 9, alin. 3 din Legea 35/1997).

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului.

Renate Weber își poate pregăti bagajele

Amintim că Florin Roman a solicitat, în august, convocarea Comisiilor juridice pentru a lua în dezbatere cererea liberalilor de revocare a Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului. El a susţinut că, din cauza acţiunilor Avocatului Poporului, „peste 5.000 de persoane infectate au fost lăsate pe străzi şi Guvernul a fost lăsat fără instrumentele necesare” pentru a lua măsuri împotriva răspândirii epidemiei de COVID-19.

Preşedintele de atunci Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că, potrivit regulamentului, solicitarea trebuie să intre mai întâi în şedinţa Birourilor permanente. Astfel că, în 22 iunie, liberalii au depus la Parlament o cerere de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Între timp, majoritatea s-a schimbat în Parlament iar conducerea Camerei Deputaților este controlată de liberali, președinte fiind Ludovic Orban.

Totodată, atât în Senat, cât și la Camera Deputaților, PNL, USRPLUS și UDMR au acum o majoritate lejeră prin care își poate impune voința politică, astfel că Renate Weber își poate pregăti bagajele în momentul în care procedura de revocare va reîncepe.

1 comentariu la “Cum poate fi revocat Avocatul Poporului. Renate Weber își poate pregăti bagajele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *