Skip to content
Coronavirus

Cum poate fi rezolvată criza coronavirusului ? Cristian Diaconescu: E nevoie de cooperare internațională și un efort conjugat

Criza provocată de coronavirus continuă să se adâncească de la o zi la alta. Efectele socio-economice devin totodată evidente de vreme ce oamenii sunt supuși peste tot pe glob unui regim de carantină extins care a dus la oprirea mai multor sectoare economice.

Analistul Cristian Diaconescu este de părere că după atentatele de la 11 septembrie 2001 și criza financiară din 2008, epidemia de coronavirus reprezintă al treilea mare șoc al secolului. Acesta a mai spus că în contextul epidemiei se observă o serie de tendințe globale, statele reacționând național. Totuși, criza provocată de pandemia globală de coronavirus nu poate fi rezolvată decât printr-un efort conjugat al statelor.

“Putem spune că epidemia de coronavirus este al treilea șoc al secolului, după 11 septembrie 2001 și criza financiară din 2008.

Comunitatea internațională este supusă unui șoc uman, de producție și consum, pe termen scurt, precum și perspectiva unei crize financiare mondiale. În criza din perioada 2008-2010, neîncrederea în mecanismele economice nu a condus la solicitarea societății privind intervenția guvernelor în piețe. Astăzi, oamenii se așteaptă la organizarea unei apărări colective împotriva epidemiei de coronavirus. Observăm o serie de tendințe la nivel global.

Pe de o parte, se așteaptă intervenția marilor puteri, de la găsirea soluțiilor sanitare privind prevenția și tratarea Covid-19 până la limitarea consecințelor crizei economice care se anticipează. Pe de altă parte, observăm că sunt salutate măsurile de forță luate de statele lovite de coronavirus, instituțiile europene reduc plafoanele și limitările bugetare. Este de așteptat chiar un nivel ridicat de tensiune socială în condițiile în care politicienii nu acționează rapid și structurat pentru combaterea epidemiei. Globalismul este vulnerabil, ca și ultranaționalismul agresiv. Statele reacționează național, dar nimeni nu își imaginează că fără un efort conjugat, prin cooperare internațională, epidemia ar putea fi contingentată”, a precizat analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *