Skip to content
Politică

Cum poate Liviu Dragnea să rămână în afara jocurilor din PSD?

" "

Liviu Dragnea se află la ora actuală într-un moment de cotitură al carierei sale politice și al influenței sale în PSD. Dosarul referendumului s-ar putea să nu îi afecteze doar traseul guvernamental, ci și viitorul său politic, deoarece la colț este așteptat de mulți „binevoitori” să facă un pas greșit.

Deși în urma deciziei sale de a demisiona din partid s-a creat un curent de apărare a sa, strategia aceasta poate fi interpretată și prin eliminarea bunelor intenții și analiza intereselor ascunse ale celor care au făcut scut în jurul său, din naivitate sau din șiretenie. Această ceată de lideri locali care au crezut de cuviință să îl apere le Dragnea, mai rău i-au făcut imaginii politice a fostului ministru.

" "
" "

Pentru Liviu Dragnea, demisia era un act de demnitate, iar mulți analiști au văzut acest gest astfel. Sprijinul filialelor județene poate fi văzut mai degrabă ca un fel de „făcut vânt în prăpastie”. Amânarea unei decizii cu privire la demisia lui Liviu Dragnea nu i-a făcut decât rău fostului ministru, însă, conspirativ vorbind, probabil asta s-a și urmărit.

Surprinzător sau nu, odată cu verdictul instanței în cazul Dragnea, au apărut și zvonuri privind o posibilă fuziune între PSD și UNPR. Acest proces ar face ca Gabriel Oprea să revină în partidul din care a plecat după ieșirea PSD din guvernul Boc. Poziția sa ar fi totuși alta – una mult mai puternică. Totodată, apropierea de Victor Ponta și relația când bună, când mai puțină bună între premier și Liviu Dragnea, ar putea să îl propulseze pe actualul lider al progresiștilor într-o poziție cheie în viitorul PSD.

Interesul fostului ministru al Dezvoltării ar fi ca două evenimente să nu aibă loc în viața partidului și a Guvernului:

1. Fuziunea UNPR, cel mai mare pericol pentru fostul ministru. Pentru Liviu Dragnea, revenirea lui Gabriel Oprea la acest moment în PSD ar însemna ieșirea din ecuațiile puterii în partid. Oprea vine cu o armată consistentă de parlamentari și lideri locali, el fiind, deopotrivă, o persoană de încredere a lui Victor Ponta.

Liviu Dragnea a pierdut din încrederea președintelui PSD după alegerile prezidențiale. Președintele Executiv a fost acuzat că a coordonat greșit campania premierului, fapt ce a dus la rezultatul negativ înregistrat.

Totodată, Gabriel Oprea este pionul cheie al lui Victor Ponta în menținerea guvernării. Cu cât e într-o relație mai bună cu liderul UNPR, cu atât premierul poate să stea mai liniștit.

În urma unei fuziuni, cel care ar putea să îi ia locul lui Dragnea ar putea fi tocmai Gabriel Oprea, care din postura de lider al UNPR ar trebui să fie al doilea om în partid.

2. Activitatea ministrului Sevil Shhaideh, crucială pentru menținerea controlului în partid. Liviu Dragnea poate supraviețui în PSD dacă reușește să își mențină sprijinul baronilor locali. Aceștia ar putea să cântărească destul de greu în influența pe care Dragnea o va avea la conducerea partidului.

Iar pentru a-și menține influența, are nevoie ca activitatea noului Ministru al Dezvoltării să fie excelentă, în privința baronilor PSD. Dacă aceștia vor rămâne cu proiectele în soare, atunci, cel mai probabil, ei își vor reconsidera susținerea față de fostul ministru.

Epopeea Liviu Dragnea din PSD este departe de a se încheia. Probabil sunt mulți care își doresc postul și influența sa, însă, puțini sunt cei care au susținerea necesară. Dacă fostul ministru va reuși să fenteze toate comploturile care vor fi împotriva sa, atunci își va menține pe mai departe influența în partid. În schimb, orice pas greșit înseamnă un fel de game over.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *