Skip to content
Politică

Cum poate muta PSD: blitzkrieg cu mănuși anti-Iohannis, dar și răscoală contra lui Dragnea EXCLUSIV

ziarulonline.com
" "

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează un posibil scenariu pentru Partidul Social Democrat după condamnarea la fond a liderului PSD, Liviu Dragnea, în dosarul Bombonica.

Sigur că, la fel ca în momentele delicate prin care a mai trecut Liviu Dragnea, în ultimele 24 de ore au apărut zeci de luări de poziție din partea unor PSD-iști și chiar a unor filiale întregi în apărarea șefului din Kiseleff. Aparent, Dragnea însuși a intrat în priză și a început o serie de întâlniri cu diverși lideri din teritoriu, în căutare de sprijin pentru păstrarea conducerii Partidului Social Democrat.

" "

CITIȚI ȘI: Dragnea strânge oaste: întâlniri pe bandă rulantă SURSE

Dincolo de aceste mutări inevitabile în asemenea situații, nu trebuie să scăpăm din vedere cel mai important front al bătăliei pentru putere: Parlamentul României. Aici poate ia naștere un scenariu cu două tăișuri pentru Dragnea.

Războiul-fulger, dar cu mănuși

Ipoteza noastră este că PSD-iștii vor folosi o metodă uzitată chiar de către vecinii din Republica Moldova: suspendarea președintelui până când majoritatea parlamentară își votează proiectele, apoi reînscăunarea primului om în stat, FĂRĂ organizarea unui referendum de demitere a lui Klaus Iohannis. În răstimpul de maximum 30 de zile în care șeful statului poate fi suspendat fără referendum de demitere, președintele interimar Călin Popescu-Tăriceanu va putea fără nicio problemă să o revoce pe Codruța Kovesi de la conducerea DNA, să numească șefi la servicii secrete (foarte probabil cu altcineva în locul lui Gabriel Vlase pentru SIE) și să promulge modificările operate de către majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR în legislația legată de justiție. După aceea, Iohannis poate fi readus în funcție, chiar dacă având în față o cu totul și cu totul altă realitate.

Facem o paranteză: Constituția României prevede la art. 95, alin. 3„dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată (de către Parlament – n.r.), în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”. Subliniem partea cu „se organizează”, întrucât va fi interesant de văzut în ce măsură opoziția va insista asupra interpretării acestei sintagme în sensul obligativității organizării unui referendum (ipoteză de care PSD-iștii se feresc ca de foc, întrucât există riscul unui vot pro-Iohannis), la fel cum coaliția PSD-ALDE a insistat asupra interpretării unui pasaj din Legea 303/2004 (art. 54, alin. 4: „revocarea procurorilor din funcțiile de conducere (…) se face de către Președintele României, la propunerea ministrului justiției”) tot în sensul unei obligații.

Răzmerița împotriva lui Dragnea

Celălalt tăiș al scenariului pe care vi-l prezentăm are în vedere posibilitatea izbucnirii unei revolte în PSD împotriva lui Liviu Dragnea. Cel mai probabil, răsculații se vor grupa în jurul fostului premier Mihai Tudose, căruia Dragnea i-a lipit eticheta de „șobolan” care atacă partidul. Iar aici vom avea șansa să vedem câteva nume sonore, care deja și-au exprimat niște puncte de vedere deviante de la linia impusă de către căpetenia din Kiseleff: senatorii Adrian Țuțuianu, Ecaterina Andronescu și Niculae Bădălău. Nu este exclus ca lor să li se adauge deputatul Gabriel Vlase (un om de bază al lui Tudose, via Hrebenciuc), precum și câteva figuri cunoscute din afara Parlamentului: primarii bucureșteni Gabriela Firea și Robert Negoiță, alături de secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu.

De altfel, amintim că, în marea de luări de poziție din ultimele 24 de ore în sprijinul lui Liviu Dragnea, comunicatul Gabrielei Firea nu a făcut nicio referire explicită la numele președintelui PSD.

ÎL GĂSIȚI AICI: Cresc tensiunile în PSD. Cum pregătește „aripa Firea” răsturnarea lui Dragnea SURSE

Ei bine, gruparea din jurul deputatului Mihai Tudose va avea nevoie ca de aer de coordonare, pentru ca revolta ei să nu rămână la stadiul declarațiilor, ci să producă niște rezultate: atât trecerea moțiunii PNL-USR împotriva Vioricăi Dăncilă, cât și blocarea suspendării lui Klaus Iohannis.

Concluzia este una simplă: următoarea săptămână va fi una de foc pentru PSD, formațiunea politică riscând să treacă printr-o sciziune la fel de gravă precum cea din 2009-2010, când Gabriel Oprea rupea zeci de parlamentari de la PSD, ca să formeze UNPR.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *