Skip to content
Politică

EXCLUSIV Marian Vanghelie își face propriul partid. Ce variantă are la îndemână edilul sectorului 5

Așa cum PSnews.ro a previzionat, Marian Vanghelie, edilul sectorului 5, este tot mai aproape să își facă propriul partid, după ce a fost exclus din rândurile PSD.

Întrebat astăzi, 27 noiembrie, de jurnaliștii aflați la sediul PSD ce va face după excluderea din PSD și dacă plănuiește să își facă un nou partid politic, Vanghelie a întrebat retoric: ”Voi ce credeți?”, lăsând astfel impresia că va demara construcția unei noi formațiuni.

”Voi ce credeți? Pe mine nu mă mai interesează niciun plan cu PSD.O să fiți surprinși cine o să vină cu mine”, a declarat Vanghelie imediat după excluderea din PSD.

Iată analiza PSnews.ro realizată la începutul acestei săptămâni legată de posibilitatea ca Marian Vanghelie să pună bazele unui nou proiect politic:

 

În PSD a început săptămâna cuțitelor lungi, la sfârșitul căreia, cel mai probabil, vom asista la excluderi la cel mai înalt nivel în cadrul Consiliului Național Executiv, programat, conform primelor informații, pentru joi sau vineri.

Țintele vizate de excluderi sunt deja arhicunoscute în spațiul public: Marian Vanghelie, Robert Negoiță, Dan Șova și senatorul Șerban Nicolae.

Dintre aceste personaje politice cu greutate, de departe cel mai important și mai influent este primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Chiar dacă la prima vedere un Dan Șova sau un Robert Negoiță sunt personaje care ar putea cântări mai greu în mecanismul de funcționare al PSD, unul prin influență politică, altul prin cea financiară, excluderea unui personaj politic ca Marian Vanghelie ar putea reprezenta un adevărat tsunami pentru social-democrați.

Cum ar putea arăta scenariul și planul de rupere a PSD, în cazul în care Liviu Dragnea îl va exclude pe Marian Vanghelie

Chiar dacă este aparent un aspect fără niciun fel de conexiune, actuala situație din PPDD, partid aflat în pragul dezintegrării, ar putea avea o legătură extrem de strânsă cu scenariul de rupere al PSD.

Puțini oameniu știu că cel care a fost creierul din spatele construcției PPDD nu este ”domnul Dan de la Vatican”, ci ”primarul care este”, Marian Vanghelie. În culisele scenei politice este de notorietate faptul că șeful sectorului 5 este adevăratul făuritor al PPDD și că Dan Diaconescu este doar personajul găsit de Vanghelie pentru a fi primadonă a partidului.

Chiar și în acest moment, Vanghelie ar fi cel care controlează și face jocurile în PPDD.

PPDD, cheia de acces în Parlament a indezirabililor din PSD, PNL, PDL, PC în 2012

Primarul sectorului 5 a fost cheia pentru accesul în Parlament, în 2012, a tuturor indezirabililor din PSD, dar și a unora din PNL și PDL. Cine nu a reușit să își găsească loc pe listele PSD, PNL, PDL sau PC, din varii motive, au știu la cine să apeleze pentru a intra în Parlament. Soluția s-a numit: PPDD și Marian Vanghelie.

În 2012, Vanghelie era în război deschis cu Victor Ponta, iar drept urmare edilul sectorului 5 a primit ”interzis” în ceea ce privește susținerea unor oameni apropiați lui pe listele PSD la parlamentarele.

Extrem de dibaci din punct de vedere politic, Vanghelie a decis să își propulseze de unul singur oamenii în Parlament și inventat acest vehicul politic numit PPDD. Ne aducem aminte de scorul uriaș obținut de acest partid, apărut de nicăieri, peste noapte, în 2012 și anume de peste 16%. Prin acest scor obținut, PPDD a propulsat în băncile Parlamentului nu mai puțin de 68 de oameni.

Vanghelie a fost cel care a creionat lista de ”parlamentari ai poporului”, iar la depunerea listelor de senatori și deputați, Dan Diaconescu ar fi fost obligat să scrie după dictare aproape întreaga listă. Ca un elev conștiincios, DD a scris tot ce i-a dictat Vanghelie și, ca bonus, ar fi primit posibilitatea de a numi câțiva parlamentari pe lista PPDD. A urmat un succes electoral uriaș al acestui partid apărut peste noapte în decembrie 2012. Luptătorii împotriva ciocoilor au câștigat peste 16% din mandatele de parlamentari, legislativul fiind invadat de 68 de PPDD-isti.

Totuși, după doar doi ani, partidul lui Dan Diaconescu se mai bazează pe doar 13 deputați și doi senatori, care oricum nu se mai regăsesc în politica propusă de conducerea partidului, mai precis de fondatorul OTV și Simona Man. Astfel, nu mai departe de zilele trecute, puținii deputați care au mai rămas în barca PPPD au pornit un adevărat război cu actuala conducere a partidului și mai ales cu primadona, Dan Diaconescu.

Exemple de parlamentari care și-au croit drum către Parlament apelând la ”mașinăria” PPDD

Romeo Nicoară, în prezent deputat PNL, a fost ales pe listele PPDD în decembrie 2012 și a trecut, după doar două luni, la PNL, partid din care făcea parte. PPDD a fost doar un vehicul pentru accesul în Parlament. Un alt coleg al liberalului Nicoară care s-a folosit de mașinăria PPDD de produs parlamentari a fost și Maria Grecea, cea care după ce a fost aleasă pe ”lista poporului” la Brașov a trecut de partea ciocoilor din PNL, cu care s-a luptat în campania electorală.

Extrem de multe alte exemple de politicieni care s-au vopsit peste noapte din movul PPDD în roșu, galben, portocaliu sau albastru regăsim în Parlamentul României. De exemplu, imediat după alegeri, mulți din oamenii lui Dan Diaconescu au găsit de cuviință că interesul național al României poate fi mai bine regăsit și promovat în satelitul PSD și anume UNPR: Adam Luminiţa-Pachel, Bucur Constantin-Alin, Caloianu Mario-Ernest, Condurăţeanu Andrei-Răzvan, Diaconu Adrian-Nicolae ș.a..

Ca o scurtă statistică, din cei 68 de parlamentari ai PPDD, peste 20 au plecat la sânul lui Gabriel Oprea, patru au ales să devină conservatori și să se alăture PC, patru au zis că le e mai bine în rândul PNL și doi au zis că politica poate fi mai bine făcută în echipa PDL, condusă de Blaga.

Parlamentarul vedetă sau cum s-a îngropat securea războiului Ponta-Vanghelie

Un personaj aparte, ales pe listele PPDD este deputatul Radu Popa. Acesta a fost ales pe un colegiu din Dâmbovița, apoi a devenit chiar liderul deputaților PPDD și brusc, într-o noapte de mai, a decis să meargă la sânul ”ciocoiului” Ponta și să se convertească la social- democrație.

Pe holurile lungi ale Parlamentului se aude că ”transferul” lui Radu Popa de la PPDD la PSD și numirea acestuia în funcția de consilier al premierului a reprezentat, de fapt, împăcarea dintre Ponta și Vanghelie și îngroparea securii războiului dintre cei doi grei ai PSD. Ulterior, deputatul Radu Popa a devenit unul dintre cei mai vocali lideri ai PSD și aprigi apărători ai lui Victor Ponta.

Mai trebuie amintit faptul că Radu Popa a fost, conform informațiilor din presă, cununat de Marian Vanghelie și este catalogat drept un personaj extrem de apropiat de edilul sectorului 5. De asmenea, în 2009, conform informațiilor noastre, Vanghelie era cel care îl impunea pe Radu Popa șef la PSD Giurgiu, semn că edilul sectorului 5 are mare încredere în tânărul politician. În același timp, aceste elemente ne trimit cu gândul la ideea că Radu Popa îl va urma pe cel care a participat la ”inventarea” sa politică, Marian Vanghelie.

După 2 ani de pace, războiul Ponta-Vanghelie a izbucnit din nou și a început faza pe excluderi

Totuși, cum politica din România nu este una tocmai caracterizată de armonie, Ponta și Vanghelie sunt din nou în război. După ce au conviențuit în pace pentru mai bine de doi ani, spiritele s-au aprins din nou între cei doi după ce prezidențiabilul PSD a pierdut alegerile. Edilul sectorului 5 a devenit, alături de Robert Negoiță, o țintă pentru șeful PSD, cel care i-a acuzat pe cei că nu au fost în stare să câștige alegerile în sectoarele pe care le conduc.

”Dl Negoita si dl Vanghelie au pierdut foarte rau in sectoarele pe care le reprezinta. Peste o saptamana, peste doua, impreuna cu Liviu Dragnea putem sa tragem concluzii si sa schimbam PSD in care oamenii o asteapta, nu in directia in care o vrem noi, cativa lideri. Cu toata autoritatea si sprijinul pe care il am in PSD, voi tine acest partid unit si ne vom desparti drumul de cei care vor”, explica zilele trecute, pe un ton amenințător, Victor Ponta înainte de plecarea în concediu.

Amenințările directe ale lui Ponta au venit după ce Vanghelie a cerut, pe persoană fizică, decapitarea lui Liviu Dragnea, omul doi din PSD.

”Capul lui Dragnea vrem” a cerut și fostul PPDD-ist, Radu Popa, personajul care a simbolizat împăcarea dintre Victor Ponta și Marian Vanghelie și protejat al celui din urmă.

Cum poate rupe Vanghelie PSD-ul, dacă va fi exclus

Edilul sectorului 5 este aprope cu ambele picioare în afara PSD după declarațiile la adresa lui Liviu Dragnea. Cel mai probabil, la sfârșitul acestei săptămâni, Vanghelie se va regăsi în afara PSD, dar evident nu și în afara politicii mari. Fie printr-o demisie sau fie printr-o demitere aproape iminentă, acesta va influența politica ”pe persoană fizică” și nu sub umbrela PSD.

Totuși, scenariul excluderii lui Vanghelie nu este atât de negru pentru acesta din urmă, ci poate fi șansa unui nou proiect politic în cadrul căruia șeful al sectorului 5 ar putea să aibă șansă să își arate capacitățile și abilitățile de ”animal politic.”

Cea mai la îndemână soluție și cea mai sigură este ca Vanghelie să facă pasul către PPDD, vehiculul politic controlat de acesta în 2012.

Evident, acesta va pleca cu o armată de deputați și senatori din PSD și UNPR care își vor aduce aminte cu siguranță cum au ajuns să intre în Parlament. Dacă nu își vor aduce aminte benevol, foarte probabil Marian Vanghelie va găsi ”soluții” și căi prin care să le reamintească acestora despre alegerile din 2012. De asemenea, pe lângă cei cu care va pleca la pachet din PSD și UNPR, edilul sectorului cinci ar putea să îi aducă înapoi în PPDD și pe toți parlamentarii care au decis să facă pasul către PNL , PDL sau PC. La un scurt calcul, Vanghelie ar putea readuce în PPDD peste 25 de parlamentari, număr cu care, peste ceva timp, ar putea schimba guverne.

Ca o scurtă remarcă, trebuie evidențiat următorul aspect: în contextul în care Vanghelie se confruntă cu o iminentă demitere din PSD, coincidență sau nu, în PPDD se cere capul lui Dan Diaconescu, iar șansele sunt extrem de mari ca acesta să pice. Întrebare este următoarea: Să fie doar o coincidență că lui Dan Diaconescu i se cere demisia, chiar în momentul în care scaunul din PSD a lui Marian Vanghelie s-a rupt? Rămâne să vedem în perioada imediat următoare.

Un scenariu, pe care echipa PSnews.ro îl consideră extrem de plauzibil, este acela ca edilul sectorului 5 să treacă în barca pe care el însuși a construit-o și anume în PPDD.

Evident, cu Dan Diaconescu dispărut din peisajul politic și mutându-se în platourile de televiziune, Vanghelie trebuie să rebranduiască PPDD-ul. În primul rând denumirea. Apoi, conștient de lipsa unui partid politic pe segmentul naționalist, edilul sectorului 5 ar putea să decidă să ocupe această zonă, lasată liber de Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar.

La prima vedere, ”Primarul care este” are toate calitățile pentru a ocupa această falie naționalistă: acționează ca un veritabil om de stânga, are o doză de naționalism în atitudine și în viziunea politică, este reprezentativ pentru un segment destul de mare din populația României, are propria carismă politică, are un stil de a face politică aproape unic. De asmenea, un element care cu siguranță va conta pentru mulți din colegii săi din PSD care îl vor urma pe Vanghelie este acela că nu a și-a trădat niciodată ”coechipierii”. La alegerile interne din PSD, pierdute de Geoană în 2009, Vanghelie a fost singurul care și-a asumat o poziție publică pro-Geoană, de care nu s-a dezis în niciun fel chiar și după ce fostul șef al PSD a devenit persoana non grata în PSD.

De asemenea, în potențialul său proiect politic, Vanghelie îl mai poate coopta pe fostul său coleg social- democrat, Bogdan Diaconu, cel care, de curând, a pus bazele unui partid cu tentă naționalistă, numit România Unită. Probabil că cel care este cunoscut ca și copilul de suflet al lui Piedone, primarul sectorului 4, este conștient că nu are puterea politică și financiară pentru a forma un partid care să conteze cât de cât în spațiul public, iar un pas al lui Vanghelie către segmentul naționalist ar putea veni mânușă pentru Bogdan Diaconu.

Pe scurt, vedem cum ar putea arăta rezultatul unui rebranding politic a PPDD sub bagheta lui Vanghelie. Din punct de vedere al denumirii, Partid Popular Socialist (PPS) sau de ce nu, Partidul Popular Social-Democrat (PPSD) sunt variantele pe care Vanghelie le poate avea la îndemâna. Și să nu uităm că imaginația politică lui Vanghelie este una bogată.

1 comentariu la “EXCLUSIV Marian Vanghelie își face propriul partid. Ce variantă are la îndemână edilul sectorului 5

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *