Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum poate obține România independența energetică față de Rusia: ”Avem resurse, am putea ajunge și în situația să exportăm!”

news.ro

Faptul că președintele Klaus Iohannis a anunțat drumul spre independența energetică a României, cu dezvoltarea regenerabilelor și a energiei nucleare, reprezintă „o decizie serioasă și importantă”, spune deputatul PNL Ben-Oni Ardelean. Invitat în studioul Puterea Știrilor, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaților a precizat că România are extrem de multe resurse care, dacă sunt valorificate, pot să asigure nu doar independența energetică a României, dar putem ajunge și în situația să exportăm.

„Este o decizie serioasă și importantă, să gândim serios cum putem, din punct de vedere energetic, să fim pe picioarele noastre. Lucrul acesta, nu numai că este posibil, dar România are extrem de multe resurse care, dacă sunt valorificate, pot să asigure nu doar independența energetică a României, dar putem ajunge și în situația să exportăm.

Noi avem foarte multe râuri pe care pot fi montate hidrocentrale. Avem multe, dar pot fi și mai multe. Această capacitate pe care o avem pe zone de hidro ne asigură și o energie ieftină și o energie verde, o energie care ne ajută să putem ajunge la independența energetică. Mai mult: avem zona nucleară, care poate fi pusă în practică, retehnologizarea Nuclearelectrica, plus Reactorul 3 ,4, acele reactoare pe zona nucleară de care am vorbit împreună cu partenerii americani și care pot fi aduse în România. Vorbim și de zona eoliană, fotovoltaică. Sunt foarte multe moduri prin care România poate să își capaciteze zona aceasta de independență energetic și nu doar să devenim independenți, ci și să exportăm. Vorbim și despre Transelectrica, care este capabilă să transporte energie și care își poate mări capacitățile de transport. România trebuie, poate, și cred este imperativ ca în acest moment să ne trezim și chiar să facem lucrul acesta pentru că am și închis capacități în momentul în care n-am reușit să punem altceva în loc. Aceasta este problema majoră pe care România o are acum”, a declarat deputatul liberal Ben-Oni-Ardelean, la Puterea Știrilor.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a reiterat joi ideea potrivit căreia dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată, iar România să își dobândească independența energetică. “Doamna Președintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna Președintă aceste chestiuni”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă susținute la Palatul Cotroceni alături de von der Leyen.

“Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată“, a punctat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *