Skip to content
Politică

Cum pot fi amânate alegerile locale. Marea majoritate a liderilor politici, de acord. Ce spun juriștii

Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Orban și conducerii Parlamentului o scrisoare în care spune că în actuala situație de pandemie de coronavirus organizarea la termen a alegerilor electorale, propusă pentru 28 iunie, a devenit „cvasi-imposibilă”.

Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a precizat că a trimis autorităților și un proiect de lege prin care propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali.

DETALII AICI: Autoritatea Electorală: Organizarea la timp a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă

PSnews.ro a luat legătura cu mai mulți juriști, care au explicat care este modalitatea prin care se pot amâna alegerile locale de anul acesta. Augustin Zegrean, fost președinte al CCR atrage atenția că, potrivit Codului Administrativ, adoptat de Guvernul Dăncilă prin ordonanţă de urgenţă, alegerile locale pot fi amânate numai prin lege organică.

„Este un text în Codul Administrativ pe care nimeni nu-l citește, nici cei care l-au făcut nu cred că l-au citit, în care scrie clar că în caz de dezastre, sinistru, situații de crize, se pot amâna alegerile. Dacă ar fi să ajungem în situația de cod roșu de coronavirus în România s-ar putea amâna alegerile locale, dar numai prin lege organică.

Cred că povestea aceasta cu coronavirusul s-ar încadra într-una din situațiile specificate în Codul Administrativ. Nu poți face alegeri când țara este în carantină, spre exemplu. Se pot amâna cât durează situația care a determinat amânarea. Nu este o perioadă anume. În situația asta, cei aflați în funcție rămân în continuare să administreze treburile țării până la alegerea noului primar”, a declarat Augustin Zegrean pentru PSnews.ro.

Și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, a precizat că mandatul actualilor primari poate fi prelungit doar prin lege. „Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice”, spune acesta.

„Trebuie dată o lege. În Codul Administrativ scrie că primarii au mandat de 4 ani. Ar trebui dată o lege care să spună că e stare de necesitate și trebuie să fie prelungit mandatul primarilor. Numai prin lege se poate.

Dacă ajungem la o situație în care nu mai pot avea loc întâlniri cu cetățenii în campanie, blochezi orașe sau există cartiere sau localități blocate, clar nu se pot face alegeri. Alegerile înseamnă perioada premergătoare de campanie și apoi perioada când oamenii se duc și votează. Dacă nu dai o lege, la 4 ani expiră mandatele actualilor aleși și fiind expirați ei nu mai pot da acte de autoritate, să semneze orice. 

Dacă se dă o lege, se prelungește mandatul actualilor primari până când se hotărăște că vor fi alegeri”, a declarat Florin Iordache pentru PSnews.ro.

Iată ce spune articolul 151 din Codul Administrativ la care juriștii fac referire:

„Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav“.

În acest context, facem precizarea că o lege organică trebuie votată de o majoritate absolută: 50% plus 1 din numărul total de parlamentari.

Și liderii politici cer amânarea alegerilor

În urmă cu două săptămâni, liderii politici s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban și a fost stabilită data estimativă 28 iunie pentru organizarea alegerilor locale, în funcţie de evoluţia situaţiei. De atunci, majoritatea liderilor partidelor au cerut amânarea alegerilor.

Liderul USR, Dan Barna: ”Am fi iresponsabili să organizăm acum alegeri, când oamenii sunt îngrijorați cum își protejează bunicii sau copiii de această pandemie”.

Liderul PMP, Eugen Tomac: „Sănătatea publică trebuie să rămână prioritatea zero pentru ţară şi în cazul în care situaţia se va complica în următoarele săptămâni, orice decizie laută de Guvern cu privire la alegeri sau alte măsuri ce au drept obiectiv protejarea vieţii noastre, poate fi luat. Nu văd de ce într-o situaţie excepţională nu s-ar lua şi această măsură”.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor: „Prioritatea numărul unu trebuie să rămână sistemul de sănătate al oamenilor şi încercarea de a întârzia răspândirea virusului, ca să nu putem presiune prea mare pe sistemul sanitar, pe instituţiile statului. Nu ne rămâne altceva decât să respectăm indicaţiile specialiştilor şi deciziile autorităţilor. Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, economia – ce facem cu întreprinderile mici şi mijlocii, fiindcă acolo este baza, şi cât de repede trebuie să iasă Guvernul cu nişte măsuri şi după aceea putem să ne gândim şi la alegerile locale, dar nu în iunie”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, pentru PSnews.ro: N-am avut nicio discuție, nici în interiorul partidului, nici cu premierul, nici cu AEP. Trebuie să vedem care este prognoza. Este adevărat, trebuie făcută amânarea alegerilor prin lege, în Parlament. O să mă sfătuiesc cu colegii din PSD să vedem ce decizie vom lua. Nu cred că este o decizie politică. În primul rând trebuie să vedem ce se întâmplă cu epidemia de coronavirus în România, aceasta este prioritatea.

DETALII AICI: Marcel Ciolacu, PRIMA reacție după ce AEP a cerut amânarea alegerilor locale: Nu cred că este o decizie politică

Liderul Pro România, Victor Ponta: „Războiul contra Epidemiei de Coronavirus este tot ce contează acum/grija faţă de oamenii afectaţi direct şi indirect/măsurile pentru asigurarea serviciilor de sănătate, pensii, salarii, educaţie – în această perioadă de criză! Alegerile locale programate în luna iunie în România trebuie amânate pentru septembrie, acum nu este timp de bătălii politice şi campanii electorale – totul trebuie să fie despre Războiul contra Epidemiei de coronavirus – şi despre măsuri contra crizei economice!”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că va chema partidele la consultări, iar împreună cu acestea va analiza situaţia existentă şi apoi va fi luată o decizie în privinţa alegerilor locale.

“Voi chema partidele politice parlamentare la consultări, aşa cum am anunţat pe tema asta, şi împreună vom analiza situaţia şi vom lua decizia legată de alegerile locale”, a declarat Ludovic Orban.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *