Skip to content
Opinii

Cum pot Ponta si Iohannis sa ne scape de aproape toate problemele din trafic

Aproape 80.000 de masini au fost verificate de RAR in 2014, din care peste 4.500 de vehicule aveau probleme grave la sistemele de franare si de directie. Altfel spus, avem 4.500 de masini care pot provoca un accident, oricand, cu sau fara vina soferului. Cum am putea scapa de acest risc? Foarte simplu: RAR sa anunte, cand da de o astfel de rabla, atat asiguratorul, cat si Politia Rutiera. Primii sa-I calculeze un RCA astronomic, iar urmatorii sa-i ia talonul titularului cum il prind in trafic.

In Romania sunt, la ora actuala aproximativ 40 de mii de persoane adulte cunoscute cu afectiuni psihice, luate in evidenta a 140 de centre. Va vine sa credeti ca foarte multe, peste 20.000, au permis de conducere valid? Ei bine, da, au. Legea obliga doar teoretic o persoana ce sufera de o boala ce ii poate afecta capacitatea de a sofa in siguranta sa se adreseze autoritatilor competente. In realitate, n-o face nimeni. Cine e prost sa se duca la politie si sa spuna: „sunt bolnav, luati-mi carnetul, voi merge cu taxi-ul toata viata”? Si daca doar 10% dintre ei au probleme psihice grave, tot putem vorbi de peste 2.000 de soferi care te pot ucide, sau se pot sinucide, intr-o clipa. Cum am putea scapa de aceasta amenintare? Din nou, simplu: Ministerul Sanatatii ar putea centraliza datele din centrele de tratament si sa transmita lista Inspectoratului General al Politiei, in vederea retragerii permiselor de conducere.

Am un amic, director al unei firme de transporturi. Cand vine cineva sa se angajeze la el, ii cere cazierul rutier. Candidatul se duce la Politie si vine cu lista amenzilor pe care le-a luat si si a accidentelor pe care le-a facut, de cand are permisul. Daca e un vitezoman cretin, nu primeste jobul. La ce ne foloseste informatia asta? Ia ganditi-va: daca atunci cand vitezomanul s-ar duce sa incheie un RCA, s-ar uita un nene in computer si ar spune: “mestere, ai 30 de amenzi pentru viteza si intoarcere in loc nepermis, polita te costa 2.000 de euro”, credeti ca unii ar conduce ceva mai atent?

Acum imaginati-va vecinul violent, care ia pastile ca sa nu va bata pe toti din bloc, si care conduce ca o cizma  cand e furios, si care se fataie toata ziua in trafic cu masina cu care n-a mai fost la un service de de 5 ani, nestingherit, pentru ca are bani sa-si plateasca impozitul, benzina si amenzile. Credeti ca ar folosi la ceva ca cele trei mecanisme prezentate mai sus sa fie functionale? Eu cred ca da.

Ce vreau sa spun, cu aceste trei exemple, ca desi situatia este foarte grava in Romania la nivel de trafic rutier, am putea face cate ceva. Trebuie doar ca sistemul, doldora de informatii vitale, sa se sincronizeze. Nu avem nevoie decat de decizii tactice, care sa puna informatia necesara in mainile celui care poate imprima o schimbare in bine.

M-am referit la trafic, masini, RCA. Va vine sa credeti ca putem face asta in orice domeniu?

…………

Pe Bogdan Stoica il puteti citi si pe www.bogdanstoica.ro

 

7 comentarii la “Cum pot Ponta si Iohannis sa ne scape de aproape toate problemele din trafic

 1. Exces de zel. Accidentele din trafic sunt produse in cea mai mare proportie de tineri care abia si-au luat permisul. O solutie ar fi ca acestia sa conduca doar masini ce au fost limitate (din calculator) cu 80km/h timp de un an. O solutie costisitoare din punct de vedere al timpului dar macar cu mai putine victime.

 2. Ideile sunt foarte bune si destul de usor de pus in practica! Sper sa ajunga la urechile cui trebuie. De asemenea sustin instalarea de camere video si radare fixe – cu preaavizare conducatorului auto – in toate locurile unde au avut loc accidente.

 3. Esti un prost. RAR face controale doar cu rutiera de fata, ca altfel n-ar putea opri masinile din trafic si da, chiar asta se intampla cand este depistata o masina ce nu corespunde dpdv tehnic. Se retine certificatul de inmatriculare. Remediezi defectiunea si ti se inapoiaza tot de catre rar.De ce sa platesti boule RCA astronomic daca nu esti mecanic si nu ti-ai dat seama de defectiune? Lasa-te de scris! Esti cu vaca. A! Pentru intoarcere pe linie continua se suspenda permisul nu se da doar amenda. Du-te la prasit gagiu` ca esti muci.

   1. De starea carosabilului de ce nu spuneti nimic. Poti sa schimbi bucse, telescoape si cap de bara in fiecare luna.
    La noi totul este vis.

 4. aici ai dreptate si este o mare problema sper ca in timp se va rezolva vor contribui si emigrantii cad se intorc acasa sa aiba pe unde circula

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *