Skip to content
Politică

Cum pot scăpa de sancțiuni operatorii care nu au aparate de marcat electronice

LegeStart

La data de 1 septembrie 2018 expiră termenul de graţie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2018, în care nu se aplică sancţiunile prevăzute de lege pentru nedotarea operatorilor economici care au calitatea de contribuabili mari sau mijlocii cu aparate de marcat cu jurnal electronic.

Operatorii economici mari şi mijlocii utilizează circa 100.000 de aparate de marcat, iar până la această dată au fost instalate numai 28.986 de aparate de marcat electronice pentru toate categoriile de contribuabili, inclusiv cei mici, arată un proiect publicat în dezbatere de Ministerul de Finanţe. Ministerul Finanţelor admite însă că este posibil ca firmele să nu îşi poată achiziţiona aparatele de marcat cu jurnal electronic şi să le şi pună în funcţiune până la 1 septembrie, dar comercianţii pot scăpa de sancţiuni, potrivit news.ro.

Astfel, dacă organele competente din cadrul ANAF şi MAI vor constata în urma controalelor că firma este dotată cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat şi instalat, atunci va fi aplicat un avertisment şi se va stabili un termen de instalare foarte scurt.

Dacă operatorul nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piaţă aparate corespunzătoare activităţii acestuia, organul de control aplică avertisment şi stabileşte un termen scurt de dotare.

Dacă însă firma nu este dotată cu aparat de marcat cu jurnal electronic şi nu există pe piaţă aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activităţii sale, organul de control aplică avertismentul şi stabileşte în planul de remediere un termen mai lung de dotare, de exemplu de 90 de zile.

 

În prezent, procesul de implementare a aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic este în plină desfăşurare.

”Acesta este un proces deosebit de complex şi impune eforturi semnificative pentru toţi participanţii, atât instituţii centrale şi locale subordonate ale statului, cât şi producători/distribuitori şi utilizatori ai aparatelor de marcat”, spun autorii documentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *