Cum pot scăpa românii de taxele mari pe salarii. Recomandarea unui cunoscut economist

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Economistul Radu Georgescu a subliniat, într-o postare pe Facebook, importanța de a înțelege schimbările fiscale din 2025 și cum afectează acestea veniturile angajaților, SRL-urilor și PFA-urilor.

Georgescu recomandă angajaților să își înființeze propriile firme pentru a reduce taxele și a câștiga mai mult.

„În 2025 este foarte important să știi cum se calculează taxele. Noile modificări fiscale au schimbat iar modul de calcul al taxelor pentru salarii, SRL-uri și PFA-uri. Sigur te va ajuta un link cu simulările de taxe pentru toate formele de venit: angajat, SRL, PFA-uri, drepturi de autor”, a scris Georgescu.

În continuare, economistul a explicat că salariile sunt supuse unor taxe considerabile: „Cele mai mari taxe le vor plăti în continuare salariații. Taxele salariale reprezintă 42% din venitul brut. Adică la un salariu brut de 10.000 lei, statul îți ia 4.200 lei.”

În schimb, angajații care aleg să înființeze un SRL vor plăti taxe mult mai mici. „Dacă încasezi veniturile pe un SRL cu impozitare de 1%, statul îți ia taxe de 20%, adică jumătate din ce ia la un salariat”, a precizat el.

Avantajele antreprenoriatului

Pentru Georgescu, antreprenoriatul reprezintă o cale spre independență financiară. „Dacă aș fi angajat, mâine aș face primul drum la Registrul Comerțului pentru a face o firmă. Apoi aș merge la HR și le-aș propune să mă plătească pe firmă. Aș începe să caut clientul nr. 2, apoi clientul nr. 3. Deja de la clientul nr. 5 încep să înțelegi cu adevărat ce înseamnă să fii independent financiar”, a mai scris Radu Georgescu.

Mai mult, antreprenorii pot beneficia de deducerea unor cheltuieli pe firmă, precum cele pentru mașină, combustibil sau protocol.

„Pe mine m-a speriat mereu ideea de a fi angajat. M-a speriat ideea că situația financiară a familiei mele să depindă de vreun CEO sau director”, a adăugat Georgescu.

El crede că siguranța financiară nu ar trebui să depindă de angajatori sau politici externe. „Bunăstarea financiară a noastră depinde doar de noi”, a conchis el.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: