Cum poți lua un bonus de 120.000 lei la pensie? Cu ce sumă trebuie să contribui lunar? Atenţia publică s-a concentrat în ultimii ani pe Pilonul II de pensii private obligatorii, dar există şi Pilonul III, de pensii private.
Cum poți lua un bonus de 120.000 lei la pensie? Cu ce sumă trebuie să contribui lunar? Atenţia publică s-a concentrat în ultimii ani pe Pilonul II de pensii private obligatorii, dar există şi Pilonul III, de pensii private facultative.
La acesta, trebuie să cotizezi lunar cu sume mai mari de bani, dar la momentul ieşirii la pensie ai un supliment de bani pe potrivă, adică mai consistent.
Cum poți lua un bonus de 120.000 lei la pensie? Cu ce sumă trebuie să contribui lunar?
Pilonul III, cel facultativ, adică cel de pensii private pe care îl poţi accesa numai dacă doreşti, a avut o creștere de aproape 30% a valorii conturilor.
Principiul de funcţionare e acelaşic a şi la Pilonul II: lunar, o cotă partea, mai mare decât la Pilonul II, este reţinută din venitul tău şi este pusă într-un cont personal.
Acesta este gestionat de compania cu care ai încheiat contract. O parte dintre banii pe care îi dai lunar este folosită pentru investiţii, pe care compania le face.
Printre cele mai sigure sunt investiţiile în titluri de stat. Alături de bănci şi companiile de asigurări, fondurile de pensii sunt printre marii invesitori ai statuljui român, prin intermediul titlurilor de stat.
La ajungerea la maturitatea a titlului, Fondul de pensii primeşte înapoi banii împrumutaţi statului, plus o dobândă, care este profitul obţinut.
La finalul perioadei de cotizare, care se termină când te pensionezi, se adună o sumă de bani în cont.
Această sumă de bani se împarte pe luni şi ani de perspectivă de stat la pensie, de comun acord între client şi fond.
Astfel, lunar primeşti un supliment important la pensie. Să luăm acum un exemplu concret, cifric. La Pilonul II, vârsta maximă de aderare este de 45 de ani, dar la Pilonul III nu există această restricție de vârstă.
Dacă te decizi la 40 de ani să contribui la Pilonul III de pensii, cu 300 de lei pe lună, după 20 de ani ai putea încasa o sumă totală de aproape 120.000 de lei, conform Ştirile ProTV.
Dacă începi să contribui la 20 de ani, suma la care ai ajunge când ieşi la pensie ar fi de aproape 850.000 de lei, în cel mai bun scenariu.
Acum, să zicem că stabileşti cu fondul de pensie să-ţi împartă suma la 20 de ani de viaţă de pensionar. În primul caz, lunar vei avea un venit suplimentar de 500 de lei lunar, iar în al doilea 3.542 de lei lunar.
Desigur, poţi „întinde” perioada în care să primeşti lunar această rentă viageră. Dacă o împarţi în cote egale, pe 40 de ani, rezultă că lunar vei primi un supliment de pensie de 1.770 de lei.
Dar va trebui să trăieşti până la 100 de ani, în cazul în care te-ai pensionat la 60 de ani, ca să te bucuri de aceşti bani, până la ultima centimă din ei.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News