Cum poți să devii judecător în România

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Probabil mulți își amintesc de perioada copilăriei când adulții îi întrebau pe cei mici „ce vrei să te faci când vei fi mare”, iar aceștia simțeau, parcă, un îndemn către o meserie apreciată în societate și răspundeau că vor să se facă doctori, avocați, polițiști ori pompieri.

Printre cele mai respectate, dar și mai invidiate profesii din țara noastră este cea de judecător, și asta datorită statutului social și nivelului salarial pe care îl oferă.

Puțini știu, însă, că pentru a deveni judecător nu este suficientă doar absolvirea unei facultăți de drept și susținerea examenelor în cadrul Institutului Național al Justiției. Ca să ajungă judecător, un candidat cu studii juridice superioare sau cu o mare experiență trebuie să fie apreciat drept o persoană calificată, integră și capabilă să exercite o astfel de funcție.

Cum se desfășoară procesul de selecție și care sunt criteriile necesare pentru a îmbrăca roba de judecător vei afla citind acest articol.

Activitatea de judecător în România este reglementată de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Judecătorul este un magistrat care prezidează procedurile judiciare, fie singur, fie ca președinte al unui complet de judecată în cadrul unei ședințe publice.

Conform legislației în vigoare, judecătorul înfăptuiește justiția, iar după numirea în funcție de către Președintele României, ambele categorii de specialiști în drept menționate anterior sunt inamovibile.

Conform actului normativ citat, judecătorul poate fi mutat prin transfer, delegare, detașare sau prin promovare, însă doar dacă acesta își dă acordul. Totodată, legea stabilește că acesta poate fi suspendat sau eliberat din funcție.

Judecătorii răspund disciplinar pentru abaterile de la îndatoririle de serviciu, precum și pentru faptele care afectează prestigiul justiției.

În multe țări, inclusiv în România, acesta poartă o mantie de culoare negru sau roșu, care semnifică poziția lui. În țările europene, deci și în țara noastră, unui judecător i se adresează cu «domnule președinte».

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: