Skip to content
Educație Societate

Cum poți să faci școala în Marea Britanie și câți bani trebuie să scoți din buzunar

Mirunette

Școlile din străinătate reprezintă un vis pentru tot mai mulți tineri români. Martyn Birchall, preşedintele Fredel Education, oferă consiliere familiilor non-britanice cu privire la sectorul educațional din Regat. Astfel, într-un interviu pentru financialintelligence.ro, acesta vine în ajutorul părinților și spune câți bani trebuie să scoată din buzunar aceștia pentru a-și trimite copiii să studieze la un liceu cu internat din UK, dar și cum se derulează procesul de selecție a școlilor.

„Taxele ajung la 40.000 de euro/ an la școlile cu internat, unde copilul are totul inclus – cazare, masă și școlarizare. Pentru școlile de zi, taxele sunt de 20-25.000 de euro numai pentru școlarizare. La școlile de stat, taxele sunt de 10.000 de euro/ an, însă locurile sunt mult mai limitate, afirmă Martin pentru financialintelligence.ro.

La ce se referă consultanța în educație pe care o oferă FREDEL EDUCATION?

Martyn Birchall: FREDEL EDUCATION este o organizație specializată în înscrierea copiilor în școlile britanice, precum și în toate aspectele sistemului educațional din Marea Britanie. Noi reprezentăm o companie de consultanță cu experiență cu sediul la Londra, activând și colaborând cu specialiști în școlarizare din diverse țări. Cunoaștem foarte bine școlile din Marea Britanie și am ajutat multe familii din România să găsească scoli potrivite pentru copiii lor, continuând să le oferim consultanță și sprijin odată ce copiii și-au început studiile în Marea Britanie.
Noi nu suntem agenți ai școlilor, ci reprezentăm familiile în a găsi cea mai potrivită școală, întrucât fiecare copil este diferit, iar școlile sunt de mai multe tipuri. Abordarea FREDEL EDUCATION este una dezvoltată minuțios, elaborată pe parcursul mai multor ani de experiență în prestarea serviciilor de consultanță unui număr mare de familii.

Sunt de 22 de ani în România, sunt căsătorit cu o româncă şi avem un fiu care studiază în Marea Britanie. Înţeleg cultura și tradițiile din România și pot îndruma părinţii şi copiii cât mai eficace cu privire la multiple subiecte precum: Selectarea Școlilor, Evaluarea Academică, Vizitarea Școlilor, Procesul de Depunere a Dosarului, Sprijin Didactic și Mentorat, Tutelă, Tabere de Vară, Copii cu necesități speciale.

De ce să aleagă o familie din România o școală britanică?

Martyn Birchall: Conform Consiliului Britanic, 38% dintre câștigătorii Premiului Nobel au studiat în Marea Britanie, un procent mai mare decât al oricărei alte țări al cărei sistem educațional a format mințile elitelor. La nivel global, unii dintre cei mai importanți și mai renumiți lideri sociali, comerciali și politici au studiat în Marea Britanie.

Aceste școli au un număr mare de profesori angajați și nu se bazează pe unul sau doi profesori din străinătate, precum o fac multe școli din România. Mulți dintre acești profesori lucrează în școlile respective de foarte mulți ani și nu sunt doar în trecere. Ei cunosc școala, spiritul, stilul acesteia, precum și sistemul educațional britanic. De aceea școlile din Marea Britanie se găsesc pe primul loc pe lista potențialelor școli din care aleg părinții din lumea întreagă. Școlile britanice pregătesc copiii în special pentru admiterea în sistemul universitar britanic, și acesta de talie mondială. 

Școlile britanice sunt foarte moderne în abordare, au facilități la cele mai înalte standarde și au relații puternice cu universitățile din SUA și UK.
Copiii care absolvă o școală britanică sunt mai bine echipați pentru a ajunge la o facultate de top din lume. Românii sunt foarte bine văzuți.

Spre exemplu, Asociația Studenților Români de la Oxford University este sponsorizată de Morgan Stanley.
Noi lucrăm cu 200 de școli britanice, de la școli foarte academice, la școli de vocaționale – dramă, canto, și la școli speciale, pentru persoane cu dizabilități, autism, dislexie.

Cum se derulează procesul de selecție a școlilor?

Martyn Birchall: În primul rând, facem o evaluare a copilului, inclusiv din punct de vedere psihologic, pentru a înțelege ce școală i s-ar potrivi. Apoi, facem un portofoliu cu 5-6 școli și ajutăm familiile în procesul de aplicație. Spre deosebire de universități, aceste școli sunt mai mici, au 100-120 de locuri. De aceea, trebuie să ne asigurăm că o anumită școală este potrivită pentru copil. În Marea Britanie, sunt școli de băieți, școli de fete și mixte. De asemenea, sunt școli cu internat, școli de zi – unde copiii trebuie însoțiți de un membru al familiei -, sau școli de stat, unde pretențiile sunt mai reduse, iar facilitățile nu sunt așa de avansate.
Majoritatea familiilor românești doresc școli mixte.
În procesul de consultanță, putem organiza vizite la școli, în cadrul cărora părinții să cunoască direct și profesorii care se vor ocupa de copil.
De asemenea, ajutam familia să înțeleagă sistemul de educație și să se adapteze la acesta.

Ce alte servicii mai oferiți?


Martyn Birchall:
 Oferim servicii și familiilor care se gândesc la studiul în UK – Pregătim copiii pentru acel sistem, organizăm meditații, cu meditatori din Marea Britanie, prin Skype.

Când trebuie să vă contacteze părinții?

Martyn Birchall: Pentru procesul de selecție a unei școli, familiile trebuie să ne contacteze cu un an înainte, iar pentru realizarea unui profil, cu trei ani înainte. Elevii români sunt, în general, foarte buni la matematică, dar uneori engleza lor nu este la nivelul cerut de școli.

Câți copii ați consiliat pentru a studia în UK?

Martyn Birchall: Am consiliat 70 de familii, în cei trei ani de activitate.

Care este comisionul dumneavoastră?

Martyn Birchall: Pentru selectarea școlilor, percepem un comision fix de 2500 de euro. Pentru profilarea copiilor, 2000 de euro.

Care sunt taxele de studii în UK?

Martyn Birchall: Taxele ajung la 40.000 de euro/ an la școlile cu internat, unde copilul are totul inclus – cazare, masă și școlarizare. Pentru școlile de zi, taxele sunt de 20-25.000 de euro numai pentru școlarizare. La școlile de stat, taxele sunt de 10.000 de euro/an, însă locurile sunt mult mai limitate.

 

Conform datelor oficiale, „38% dintre câștigătorii Premiului Nobel au studiat în Marea Britanie, un procent mai mare decât al oricărei alte țări al cărei sistem educațional a format mințile elitelor”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *