Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum putea fi evitată criza guvernamentală și referendumul care ar pune capăt instabilității politice: ”O republică semi-prezidențială nu este funcțională!”

Inquam Photos / Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a adus în discuție necesitatea organizării unui referendum în România. „ Ar trebui să facem un referendum și să vedem ce vor oamenii, ce tip de republică vrem în viitor pentru a nu mai avea asemenea crize structurale”, este de părere Vasile Dîncu.

Totodată, social-democratul a susținut faptul că „va trebui în viitor să facem descentralizarea, poate și regionalizarea”. Trebuie să ducem decizia cât mai aproape de cetățean, să simplificăm și administrativ România, să reducem cheltuielile publice în anumite zone, spune Dîncu.

„În viitor ar trebui făcută schimbarea Constituției. O parte din această criză este legată de structura regimului politic de la noi. Această criză nu este numai o bătălie pentru bani, așa cum s-a văzut la prima vedere(…). Această criză este o criză structurală. Noi nu vedem asta. Este o criză care ține de faptul că noi suntem o republică semi-prezidențială. O republică sem-prezidențială nu este funcțională pentru că în același timp președintele României, în mod legitim, este ales cu cel mai mare număr de voturi, are cea mai mare funcție în stat, dar această funcție nu are și puterea executivă de care simte nevoia un lider după ce a fost ales(…).

Președintele Iohannis, în acest moment, cred că într-o anumită măsură, a fost supărat probabil că Stelian Ion deschis o procedură fără consultarea domniei sale și este de înțeles acest lucru. Cred că aici se află începutul acestei crize. Restul au fost desfășurări care se puteau rezolva. Ar trebui să facem un referendum și să vedem ce vor oamenii, ce tip de republică vrem în viitor pentru a nu mai avea asemenea crize structurale. Va trebui în viitor să facem descentralizarea, poate și regionalizarea. Trebuie să ducem decizia cât mai aproape de cetățean, să simplificăm și administrativ România, să reducem cheltuielile publice în anumite zone. Pentru asta, în viitor, este nevoie de o majoritate puternică”, a declarat Vasile Dîncu la Puterea Știrilor.

Amintim că zilele trecute toți miniștrii USR PLUS și-au prezentat demisiile din guvern. Dacă se schimbă configurația politică a cabinetului, premierul Cîțu este obligat să ceară vot de încredere în parlament, în maximum 45 de zile. Demisia în bloc a miniștrilor USR PLUS a fost vehiculată încă de la începutul crizei politice, după ce premierul Florin Cîțu l-a demis pe ministrul justiției, Stelian Ion, iar decizia ieșirii de la guvernare a venit după depunerea moțiunii de cenzură.

1 comentariu la “Cum putea fi evitată criza guvernamentală și referendumul care ar pune capăt instabilității politice: ”O republică semi-prezidențială nu este funcțională!”

  1. @ Dacă profesorul Dîncu intenționează să obțină un doctorat cu „teoria plăcuțelor suedeze” , pe care o promovează în spațiul public, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *