Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu: Tragedia cu ursul putea fi evitată ușor

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, afirmă că tragedia de pe Jepii Mici, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs, putea fi evitată, pentru că prezența ursului în zona respectivă era cunoscută, dar autoritățile nu au făcut nimic pentru a interveni. El spune că legea permite eliminarea urșilor-problemă, dar primarii localităților din aceste zone nu cunosc legea și nu știu cum să prevină sau să intervină în astfel de situații.

„Tragedia cu ursul putea fi evitată ușor”, susține Octavian Berceanu într-o postare pe Facebook, unde enumeră toate neregulile identificate de el în acest caz.

„Apariția ursului pe traseul montan nu a fost accidentală. Ursul a fost semnalat și de alți turiști. În acest caz primăria, prin primarul din Sinaia, putea acționa în baza OUG 81/2021 rapid, vă dau mai jos textul OUG, și putea cere gestionarului fondului de vânătoare să extragă ursul problemă. Primăria și serviciul de urgențe 112 trebuia să anunțe imediat Asociația Cinegetică Sinaia, cea care administrează fondul de vânătoare nr. 25, cu sediul în București, privind apariția repetată a unui urs pe traseul turistic și să limiteze accesul turiștilor până la rezolvarea problemei”, explică Octavian Berceanu.

Potrivit ordonanței la care ca re face trimitere fostul șef al Gărzii de Mediu, „extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:

a) dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări și relocării nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului

b) dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol” (OUG 81/2021, art. 5, alin. 4 a-b)

De asemenea, Berceanu mai precizează că primăriile trebuie să instaleze tomberoane pe care urșii să nu le poată deschidă și să instaleze garduri electrice acolo unde este nevoie.

„Primăria Sinaia trebuia să asigure tomberoanele speciale pentru ca urșîi să nu se hrănească zilnic din resturile de mâncare aruncate. Primăria nu a făcut nimic. Primăria trebuia să faciliteze instalarea gardurilor electrice la limita cu pădurea acolo unde există un grad mare de risc. Am experimentat pe pielea mea un moment de emoție când un pui de urs care mânca la un tomberon aflat pe șoseaua principala din Sinaia s-a speriat și a sărit în față mășinii.

Asociația Cinegetică Sinaia nu a propus ministerului niciun exemplar de prevenție pentru urs, cu toate că urșîi mici și ursoaicele mănâncă zilnic din tomberoanele din Sinaia și circulă noaptea pe traseele turistice pentru a se întoarce în pădure. Și când spun noaptea mă refer la intervalul 21.00-02.00. Dovadă lipsei de acțiune se găsește în Anexă Ordinului privind derogările pentru cota de prevenție la specia urs pusă pe site-ul Ministerul Mediului – România în link-ul de mai jos.

 Asociația a făcut astfel dovadă unei gestionări defectuoase care are că urmare incidentul din Sinaia. Întrebat de către reporterul ProTV dacă și-a îndeplinit atribuțiile de gestionar, reprezentantul asociației a zic că da. Modul în care și-a îndeplinit atribuțiile, în mod normal, trebuie să fie cercetat de către procurorii din Prahova.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: