Autoritățile au instituit stare de alertă în județele Galați și Vaslui pentru deblocarea de resurse suplimentare pentru refacerea caselor și a drumurilor distruse de viituri.
Oamenii își adună puterile și încearcă să-și curețe casele. Apele nu s-au retras complet, iar râurile din zonă sunt umflate și se pot produce noi inundații cel puțin până mâine, avertizează hidrologii.
Un cioban a fost salvat din mijlocul unul lac imens format în localitatea inundată Vameș. Doi tineri cu o barcă au ajuns până la el și l-au găsit izolat pe acoperișul unei barăci sâmbătă seară.
La patru zile de la inundații, apa nu s-a retras în totalitate. Drumul care leagă localitata Vameș de Tudor Vladimirescu este impracticabil, pentru că este parțial acoperit de apă. Drumul din localitatea Cudalbi a fost distrus după ce un pod a fost complet rupt de ape.
Localnicii, sleiți de puteri, nu contenesc să scoață noroi și lucruri distruse sperând că vor putea avea din nou o casa în care să poată locui.
În Galați și Vaslui a fost declarată stare de alertă și au fost aduse, deocamdată, 46 de cotainere oamenilor.
Raed Arafat, șeful DSU: „Starea de alerta înseamnă că pot să fac anumite lucruri, primarii, autoritățile locale, mult mai rapid și fară să respecte anumiți termini”.
În zonele inundate au fost aduși 1.000 de pompieri, inclusiv din vestul țării. Un elicopter Black Hawk a fost folosit pentru transportul unor stâlpi de electricitate, în locurile rămase fără curent. 2.000 de doze de vaccin antitetanos și vaccinuri contra hepatitei A au fost trimise în județul Galați. DSP evaluează calitatea apei din reţea şi din fântâni.
Apele Române ar fi anunțat primăriile încă din 2015 că zonele sunt inundabile. De atunci n-ar fi trebuit să mai fie emise autorizații de contruire. Pe lângă faptul că a plouat extrem de mult vineri noapte, mai mulți factori au dus la inundarea localităților. Pe de o parte s-au făcut săpături în malurile răului Geru.
Malul a fost tăiat și pământul aruncat în albie îngustând-o de aceea când a venit foarte multă apă albia nu a putut s-o cuprindă și mare parte din zonă a fost inundată.
Pe de altă parte, tragedia în care și-au pierdut viață 7 oameni ar fi putut fi evitată poate dacă barajul de la Suhurlui, construit în comunism și gândit să preia apa din zonă, ar fi funcționat.
Gheorghe Rediu, fost primar al comunei Rediu: „Unul e deschis, unul e închis, asta e din 1990, când s-au întrerupt lucrările, jumătate a putut fi preluat, cealaltă a urcat și a sărit pest baraj”.
Barajul ar fi putut prelua până la 200 de milioane de metri cubi de apă și ar fi putut proteja cel puțin localitățile Pechea și Slobozia Conachi de inundații.
Mai grav e că în zona a plouat din nou. În localitatea Cuca din Galați o viitura s-a scurs pe drum în urma cu puțin timp. Hidrologii mențin cod galben de inundații pe 5 râuri din Moldova până mâine. Probleme sunt și pe răul Chineja care amenință să iasă din matca, tot în județul Galați. Inclusiv debitul Dunării este în creștere.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News