Skip to content
Opinii & Analize

Cum reacționează Italia la faza 2 și ce trebuie să învețe România pentru a-și proteja cetățenii

Italia a intrat în faza 2 după pandemia coronavirus și acum cea mai mare responsabilitate o au cetățenii care se văd nevoiți să se protejeze pe ei înșiși, dar și pe cei din jurul lor. Faza 2 implică tocmai această mare responsabilitate în care cetățenii trebuie să fie conștienți de reguli și să le respecte. Dacă în urmă cu câteva luni ne amuzam pe seama asiaticilor care veneau în Europa și aveau mască chirurgicală la gură, acum am devenit toți puțin asiatici.

În faza 2, s-au întors la muncă peste 4,4 milioane de persoane în toată Italia, dar nu pentru toate domeniile. În general, repornește toată industria care a fost oprită pentru această pandemie, urmată de atelierele de producție și firmele de construcții. În rest, toate celelalte rămân închise ca și până acum, iar barurile și restaurantele pot deschide, însă doar cu livrare la domiciliu. Se mai așteaptă încă 2 săptămâni, cel puțin, pentru a reporni alte domenii ale economiei – baruri, restaurante, magazinele non-necesare etc. – iar o altă parte ar putea reîncepe activitatea abia de la 1 iunie – aici fiind incluse centrele comerciale, frizeriile, sălile de fitness etc

Libertatea din faza 2 nu este deloc libertate și nu înseamnă că Italia a renunțat la măsurile de distanțare socială. Din contră, măsurile se păstrează și devin obligatorii, la fel cum este și declarația pe propria răspundere, pe care orice cetățean trebuie s-o completeze când iese din casă.

Rămân în continuare interzise plimbările între diferitele regiuni din Italia, doar studenții care au rămas blocați în alte regiuni decât cele de domiciliu se pot întoarce acasă, acolo unde au adresa pe cartea de identitate, dar nu vor putea părăsi regiunea de domiciliu. Nu este permis să te muți într-o altă casă sau într-o a doua casă pe care o deții și nu ai voie să pleci într-o localitate doar pentru a merge la mare. Tot litoralul rămâne în continuare închis și nimeni nu știe când se va deschide. Nu se vor deschide prea curând nici discotecile, cluburile, barurile la mare.

În schimb, sunt permise deplasările la rude, însă doar la cele foarte apropiate și doar dacă poate fi demonstrat gradul de rudenie. Sunt excluse întâlnirile cu prietenii sau cu alte persoane. Cetățenii au voie să participe la funeralii, însă nu mai mult de 15 persoane. Slujbele în biserică sunt în continuare interzise, ceea ce a înfuriat Biserica Catolică, urmând ca bisericile să fie redeschise probabil spre sfârșitul lunii mai. Totodată, sunt reluate parțial activitățile sportive individuale, iar după 18 mai vor începe și activitățile sportive pentru echipe. Parcurile s-au redeschis pentru activități individuale nu de cuplu sau grup, dar nu și zonele de joacă pentru copii.

România trebuie să observe cu atenție toate măsurile de protecție și distanțare socială care sunt adoptate în Italia, Spania sau alte țări europene și să le aplice. Însă acestea vor funcționa doar dacă cetățenii vor conștientiza această responsabilitate. Este greu de crezut că românii vor fi la fel de disciplinați precum germanii, suedezii sau italienii. Faza 2 în România poate fi o libertate totală, ceea ce va crește riscul pentru întreaga societate, așa cum izolarea din această perioadă nu este deloc izolare cu atât de mulți oameni care se deplasează fără măști, mănuși sau părăsesc județul de domiciliu.

Dacă pe 15 mai, după ce trece starea de urgență, românii se vor urca în mașini și vor merge la mare, unde se vor deschide hotelurile și restaurantele, atunci România degeaba a întrerupt parțial activitatea. Faza 2 nu este despre a reveni la viața obișnuită, ci despre a ne adapta la noile provocări și despre a învăța să respectăm măsurile de protecție și distanțare socială. În faza 2 nu mai trebuie să ne întrebăm dacă autoritățile sunt capabile, ci dacă avem un popor suficient de matur, pregătit și informat încât să respecte cu strictețe distanțarea socială.

Fotografiile de mai jos sunt realizate de Tg24 Mediaset și surprind modul în care Italia se adaptează la faza 2.

Passeggeri in partenza dalla stazione centrale di Milano nel giorni d’inizio della fase 2 durante l’emergenza Coronavirus, Milano, 4 maggio 2020. ANSA/Mourad Balti Touati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *