Skip to content
Societate

Cum reușesc bugetarii să-și dubleze salariul doar din sporuri. Judecătorii au sporuri de vechime, nu doar pensii speciale

facebook

Mai mulți funcționari publici din Guvern sau administrația locală și-au asigurat sporuri nejustificate și nemeritate, care le aduc o grămadă de bani în buzunar, în timp ce alte categorii de bugetari primesc salarii mult mai mici, pentru locuri de mult cu adevărat periculoase.

Aproape toate categoriile de bugetari se bucură de două sporuri nejustificate în majoritatea cazurilor. Este vorba de un spor de 15% pentru „condiții grele de muncă” și alți 15% pentru „condiții periculoase și vătămătoare”, potrivit informațiilor făcute publice de Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii în guvernul Orban.

" "

Aceste sporuri se aplică angajaților de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței, celor din administrație, asistență socială, sănătate, justiție, Curtea Constituțională a României. Vorbim de locuri de muncă în care funcționarii lucrează într-un birou și toată ziua învârt hârtii. Muncitorii nu sunt supuși niciunui risc și nu există nicio amenințare pentru viața lor sau integritatea fizică. Angajații de la Consiliul Concurenței, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării banilor mai au un spor de 10% pentru „complexitatea muncii”, deși salariile se stabilesc în funcție de complexitatea muncii.

Angajații din domeniul culturii se bucură și ei de cele două sporuri de 15% fiecare, pentru condiții grele de muncă și condiții periculoase. Care ar putea fi pericolul în domeniul culturii? Să cadă un tablou de pe perete? Cele două sporuri umflă nejustificat buzunarele unor funcționari care își desfășoară munca în deplină siguranță, în timp ce muncitorii din România care sunt pe șantiere de construcții și riscă să-și piardă viața într-un accident la locul de muncă, au venitul minim pe economie și, de multe ori, nu au nici măcar echipament de protecție, chiar dacă lucrează într-o companie a statului.

Personalul bugetar mai primește și indemnizația de hrană care este de 347 lei/lună, vouchere de vacanță de 1.450 lei/an, majorarea până la 50% a salariului de bază de care beneficiază personalul nominalizat în echipele de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă.

Există inclusiv un spor de 10% privind majorarea salariului pentru „activitate de control financiar preventiv”. Adică bugetarii care sunt plătiți să facă controale financiare preventive primesc un bonus de 10% pentru a face controale preventive.

Medicii din spitale, pe lângă salariile deja foarte mari, au și un spor de 15% pentru „condiții deosebite, cum ar fi stres sau risc”. Pe lângă acest spor, personalul medical mai are și el 15% pentru condiții periculoase sau vătămătoare, 15% pentru condiții grele de muncă. Doar aceste trei sporuri, îi măresc salariul unui medic cu 45%.

În sistemul sanitar de stat mai există un alt spor de 85% pentru condiții deosebit de periculoase, pentru cei care lucrează cu persoane cu TBC, HIV, sau în secții de psihiatrie. Sporul se aplică inclusiv pentru personalul medical din secțiile de oncologie. E greu de înțeles care sunt condițiile deosebit de periculoase la oncologie, doar nu se transmite cancerul de la pacient la medic.

Judecătorii sunt și ei o categorie specială în stat, pe lângă faptul că primesc pensii speciale. Judecătorii au un spor în funcție de vechime, care începe de la 10% pentru 3-5 ani de vechime și ajunge la 30% pentru cei care au o vechime de peste 20 de ani. Cu alte cuvinte, salariul unui judecător crește în funcție de vechimea în muncă.

Funcționarii publici au fost protejați mereu cu sporuri uriașe, deși au un salariu care reflectă exact fișa postului. Sporurile sunt doar o exagerare prin care sunt plătiți de două ori pentru aceeași activitate sau se inventează condiții „periculoase” ce nu se pot regăsi, spre exemplu, la Curtea de Conturi sau la asistență socială.

Un militar care își riscă viața în misiuni periculoase are un spor între 16 și 50%. Tot un militar care coboară pe frânghie din elicopter are un spor de 3%, deși activitatea lui e mult mai periculoasă.

Dar inclusiv în sistemul de apărare și securitate națională există funcții umflate cu sporuri. De exemplu, între 15 și 20% pentru personalul care lucrează cu cifru de stat sau 25% dacă ocupă o funcție cu acces la secrete de stat. Cei care au acces la secrete de stat sunt plătiți tocmai pentru a proteja secretele de stat, iar sporul nu-și are nicio justificare.

România are nevoie de o reformă privind salariile funcționarilor publici și ale tuturor persoanelor plătite de statul român, însă această reformă trebuie să țină cont și de criteriile de performanță, deoarece o scădere a salariilor sau veniturilor va împiedica atragerea de personal specializat în diferite instituții ale statului. Tăierea sporurilor bugetarilor ar putea duce și la blocarea multor instituții ale statului, pentru că ar putea apărea proteste sau greve, iar o parte dintre angajați se vor îndrepta spre mediul privat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *