Skip to content
Politică

Cum riscă să i se spargă în cap lui Lazăr protocolul PICCJ-SRI. Ocazie istorică pentru PSD EXCLUSIV

opiniatransilvana.ro

PSnews.ro vă prezintă mai jos felul în care riscă să i se spargă în cap procurorului general Augustin Lazăr protocolul dintre PICCJ și SRI.

Amintim că în prima analiză pe această temă am arătat implicațiile tot ale protocoalelor secrete (atât SRI-PICCJ, cât și SRI-DNA) asupra fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

DETALII AICI: Se strânge lațul: o bombă cu ceas o urmărește pe Kovesi după plecarea de la DNA EXCLUSIV

După cum probabil vă amintiți, la mijlocul lunii mai, ex-președintele Traian Băsescu lansa o adevărată bombă de presă, care suna în felul următor: în urma protocolului dintre DNA și SRI, au rezultat două tipuri de abuzuri. Primul este acela ca informațiile venite de la SRI să fie cunoscute numai de către procurorul de caz, în vederea principiului „necesității de a cunoaște” (definit în HG 585/2002, art. 3), dar interpretat cu rea-credință. Astfel, al doilea tip de abuzuri a constat în faptul că inculpatul și avocatul acestuia NU PUTEAU avea acces la aceste informații, venite de regulă în celebrele plicuri galbene.

Senat

Declaraţia pe care am făcut-o astăzi,16.05.2018, în Senatul României. Aceasta reflectă un mod de lucru practicat în multe dosare penale, adică cei care încalcă legea se transformă în denunţători şi scapă.

Publicată de Traian Băsescu pe Miercuri, 16 Mai 2018

Mai mult: din fragmentul dat publicității de Băsescu (privind dosarul Gala Bute), reieșea faptul că între SRI și DNA a existat chiar un plan comun de acțiune. Ei bine, dacă protocolul dintre Parchetul General și SRI a fost desecretizat între timp, despre planul de acțiune dintre cele două instituții opinia publică nu a aflat mare lucru.

Augustin Lazăr se opune desecretizării procurorilor care au colaborat cu SRI

Tentativa Inspecției Judiciare de a face lumină în legătură cu procurorii care au colaborat cu SRI în instrumentarea dosarelor s-a lovit de opoziția procurorului general, Augustin Lazăr. Acesta a încercat să limiteze controlul Inspecției Judiciare în cazul respectiv. „Nu văd ce relevanță ar avea pentru noi numele procurorilor”, a declarat Lazăr într-o ședință a CSM de la începutul acestei luni, citat de Luju.ro.

În plus, nemulțumit că Inspecția Judiciară a cerut nu doar numele procurorilor care au colaborat cu SRI, ci și mandatele de siguranță națională, Lazăr a trimis o adresă în care le solicita membrilor CSM să blocheze verificările dispuse de către Inspecția Judiciară. Totuși, CSM i-a respins solicitarea procurorului general.

Tot Lazăr riscă acum să devină ținta unor ample nemulțumiri, cu atât mai mult cu cât el însuși a recuperat-o la PICCJ pe Kovesi după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o de la conducerea DNA. Altfel spus: acuzațiile și cercetările disciplinare legate de numele Codruței Kovesi riscă – prin contaminare – să își întindă tentaculele către Augustin Lazăr, care va fi arătat cu degetul drept unul care se zbate să mușamalizeze aceste scandaluri.

Miza acestui control demarat de Inspecția Judiciară este una foarte mare. Potrivit Legii 303/2004 (art. 7, alin. 1), procurorii care vor fi dovediți că au lucrat cu SRI trebuie excluși din magistratură. Iar atunci Augustin Lazăr va avea de dat niște răspunsuri deloc comode.

Scandalul protocoalelor ar putea trece granițele României. Guvernul Dăncilă, în offside?

Dezvăluirile care s-au acumulat până acum în spațiul public ar putea avea consecințe și mai grave la nivel simbolic, pentru că ar aduce în atenția chiar a întregii Uniuni Europene o practică în contradicție cu normele UE în materie de justiție și mai ales de drepturi ale omului.

Momentan, lucrurile nu arată roz pentru guvernarea de la București. După vizita de săptămâna trecută efectuată la Bruxelles, prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut întâlniri cu președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker, respectiv Frans Timmermans. Dăncilă l-a citat Timmermans spunând că existența acestor protocoale este un lucru grav. La rândul lui, Juncker a afirmat că încheierea acestora nu doar că este gravă, dar încalcă şi principiile democraţiei, potrivit Mediafax.

Este interesant de precizat că Timmermans este membru al Partidului Laburist din Olanda (afiliat Partidului Socialiștilor Europeni, din care face parte și PSD), DAR familia politică a lui Juncker (membru al Partidului Popular Social Creștin din Luxemburg) este cea a Partidului Popularilor Europeni – principalul adversar al socialiștilor la nivelul UE.

PSD poate juca o carte istorică

Nu ne hazardăm să pronunțăm numele Vioricăi Dăncilă (din cauza lipsei de consistență pe care o manifestă ca politician), dar vorbim la modul general: PSD are acum o șansă istorică de a juca o carte deșteaptă la nivel comunitar. Într-o Uniune Europeană tot mai amenințată de ascensiunea extremiștilor de dreapta, stânga românească (cel puțin nominal, dacă ținem cont de falimentul postdecembrist al ideologiilor) se vede pusă în fața unei ocazii de a își confirma tradiția politică: aceea de luptătoare pentru drepturile omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *