Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum s-a ajuns la criza facturilor la energie – o lege neclară, aplicată greșit, susține Victor Negrescu: PSD este obișnuit să repare greșelile altora

europarl.europa.eu

Este ceva unic la nivel european ca facturile la energie să fie greșite, atrage atenția europarlamentarul PSD Victor Negrescu. Invitat la Puterea Știrilor, social-democratul a precizat că toate propunerile PSD în criza facturilor „au fost corelate cu recomandările Comisiei Europene”. PSD este obișnuit să repare greșelile altora, spune europarlamentarul PSD.

„Este ceva unic la nivel european ca facturile să fie greșite. Industria și-a asumat această greșeală, multe dintre aceste probleme sunt generate de o calculare greșită sau o aplicare greșită a legislației sau o neclaritate a tot ceea ce înseamnă modul în care a fost redactată legislația specifică. Noi, cei din PSD, am semnalat acest aspect la momentul respectiv. Este clar că trebuie să găsim o soluție. Pe de o parte, trebuie ca cetățenii să aibă o cale legală, să poată apela la instituțiile statului în acest sens. Protecția Consumatorului are deja o echipă care se ocupă de acest lucru, ANRE de asemenea. În același timp, trebuie să schimbăm legislația pentru a corecta acest lucruri (….).

Eu cred că principala culpă pentru tot ceea ce s-a întâmplat vine de la modul în care a fost redactată respectiva lege și disponibilitatea la dialog a precedentului guvern. La momentul respectiv, PSD venise cu o formulă în Parlament. Poate formula noastră nu era perfectă, dar cu siguranță ar fi redus mai multe elemente, mergea pe zona aceasta de plafonare. Au fost niște recomandări lansate de Comisia Europeană, chiar de la începutul toamnei, unde se vorbea clar inclusiv de scăderea TVA, o formulă propusă de PSD. Toate propunerile noastre au fost corelate cu recomandările Comisiei Europene. Eu cred că acolo s-a greșit și Guvernul ar fi trebuit să fie mai dispus la dialog. Acum aceasta este realitatea, trebuie să reparăm, PSD este obișnuit să repare greșelile altora”, a declarat europarlamentarul PSD Victor Negrescu, la Puterea Știrilor.

O nouă plafonare, de la 1 februarie

Facem precizarea că Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să adopte OUG care reglementează noile măsuri la facturile de energie electrică și gaze. În acest context, PSD va propune în ședința coaliției un mecanism prin care să se asigure că prevederile OUG vor fi aplicate inclusiv la facturile din ianuarie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 17 ianuarie, la finalul primei ședințe de coaliție PSD-PNL-UDMR din 2022, care a durat 6 ore, o nouă schemă de compensare și plafonare la energie și gaze naturale pentru perioada 1 februarie – 31 martie.

Noile măsuri modifică prețurile maxime și majorează plafonul de consum permis. Acestea vin în contextul în care o parte din furnizori nu au aplicat plafonarea și compensarea facturilor, măsuri aflate deja în vigoare de la 1 noiembrie 2021.

Energie electrică

La energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,8 lei pe fiecare kWh, în scădere de la 1 leu pe kWh, cât era în schema precedentă. Pragul de consum va fi crescut la 500 kWh lunar, față de 300 kWh, cât este în schema actuală. Prețul plătit de populație după aceste măsuri va fi de 0,68 lei/kWh, potrivit premierului Ciucă. Acesta este echivalent cu cea mai bună ofertă de pe piață, cea a companiei de stat Hidroelectrica.

Gaze naturale

Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh. Pragul de consum crește și el de la 1.000 de metri cubi în intervalul noiembrie 2021 – martie 2022 la 1.500 de metri cubi. Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la 33% din prețul gazelor fără alte tarife la 40%. Prețul nu poate să scadă sub 0,221 lei/kWh. Conform Profit.ro, nivelul este cu 72% sub cel mai mic preț de la ora actuală din țara noastră, cel practicat de compania WIEE România, subsidiară a gigantului rus Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *