Skip to content
Societate

Cum s-a ajuns la prețul de 11 lei/litrul de benzină, care i-a panicat pe români: Explicațiile companiei

Inquam Photos / Cornel Putan

Lanţul de benzinării MOL România vine cu precizări în urma scumpirilor carburanţilor şi precizează că societatea se delimitează de orice practică anticoncurenţială şi de orice informaţii care ar putea genera panică în rândul populaţiei. MOL România susține că benzinăria parteneră MOL din Beiuș care a vândut carburant cu 11 lei litrul, miercuri, și a declanșat panică printre șoferi, are o politică comercială proprie în care compania ungară nu intervine.

”MOL România înţelege circumstanţele speciale de piaţă şi dificultăţile de aprovizionare apărute în contextul conflictului din Ucraina. Priorităţile noastre sunt aliniate cu cele ale autorităţilor în ceea ce priveşte securitatea fluxului naţional de aprovizionare. Vom continua să comunicăm cu reprezentanţii Guvernului şi cooperăm pentru orice investigaţie. În România, MOL are două modele de operare, staţiile proprii şi staţiile MOL Partener, în regim de franciză, care vând carburanţi MOL (au statutul de competitori direcţi pentru staţiile proprii) şi au o politică comercială proprie, în care MOL nu intervine, conform normelor legale în vigoare. Aşa se explică situaţia preţului practicat în staţia MOL Partener din Beiuş şi care, de altfel, nu a fost una singulară, mai multe staţii aparţinând şi altor companii cu acelaşi profil, având o practică asemănătoare. Astfel, reţeaua MOL România nu are control asupra preţurilor practicate de staţia din Beiuş sau de ceilalţi parteneri-franciză”, arată compania.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi 25.000 de angajaţi în întreaga lum. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări.

Zvonul privind „carburanții de 11 lei litrul” a fost declanșat de rețeaua MOL, a anunțat ieri seară ministrul Energiei, Virgil Popescu, acesta spunând că „dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”.

Situația a intrat în atenția publică miercuri după-amiaza, după ce o stație partneră MOL din Beiuș, județul Bihor, a scumpit carburanții în decurs de câteva ore, până la 11 lei pe litru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *