Skip to content
Politică

Cum s-a blocat campania lui Dan Barna: Klaus Iohannis i-a dat lovitura decisivă

Inquam Photos / Octav Ganea

Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidențiale din 2019, s-a trezit cu toată campania blocată chiar cu câteva săptămâni înaintea votului decisiv. De la marile lui speranțe a ajuns brusc marele perdant și un personaj care nu mai trezește niciun fel de reacție. De altfel, de câteva zile, Dan Barna a dispărut complet din atenția electoratului.

Liderul USR-PLUS este blocat mediatic în România, iar pentru marile site-uri de știri sau televiziuni nu mai sunt relevante declarațiile sale. De altfel, de când a intrat în campania electorală, Dan Barna s-a scăldat în greșeli și în declarații aberante. A refuzat intrarea la guvernare, a precizat că vrea privatizarea sistemului de sănătate, că vrea să-i pună pe studenți să plătească studiile cu credite la bănci, să privatizeze sistemul de învățământ, a vorbit despre un eventual și aberant blat politic între PSD și PNL.

Dan Barna a încasat lovitura decisivă de la președintele Klaus Iohannis odată cu moțiunea de cenzură. Președintele României și-a asumat în mod public moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă, chiar dacă la momentul respectiv erau șanse foarte mici pentru succes. PNL a reușit să strângă voturile necesare și să dea jos Guvernul în Parlament, iar această victorie a fost totodată și o victorie a președintelui, care a devenit principala voce anti-PSD.

De altfel, Klaus Iohannis este singurul care a luptat cu adevărat împotriva PSD în ultimii ani. Dan Barna și Dacian Cioloș n-au făcut decât să scrie mesaje pe Facebook, în timp ce Iohannis a trecut la fapte. Iar rezultatele se văd acum în campania electorală când președintele României este principalul inamic al PSD, în timp ce Dan Barna nu mai e băgat în seamă de nimeni.

Discursul cu care Dan Barna și-a construit întreaga campanie și întreaga carieră politică „fără penali în funcții publice” este astăzi irelevant pe scena politică, este un mesaj care nu mai are sens, un mesaj fără greutate spus de un politician care niciodată n-a trezit vreo emoție în rândul electoratului. Mesajul lui Dan Barna ar fi funcționat dacă Liviu Dragnea se afla în continuare la conducerea PSD. Marea greșeală a lui Dan Barna în această campanie electorală este tocmai aceea că a evitat să-l atace direct și public pe Klaus Iohannis și să intre în competiție cu acesta.

A doua lovitură decisivă încasată de Dan Barna, înainte de alegerile prezidențiale din 2019, vine din partea Rise Project care au publicat o anchetă despre modul în care liderul USR-PLUS a ajutat câteva grupuri de corupție să acceseze fonduri europene. Ancheta Rise Project ne arată că Dan Barna nu e nici vreun specialist în fonduri europene și nici sfântul care se crede.

Imediat după ancheta Rise, Dan Barna s-a trezit investigat de DLAF și DNA, existând un dosar penal deschis după ce procurorii s-au autosesizat. Rezultatul anchetei îl vom afla cât de curând, însă e cert faptul că Dan Barna s-a perindat prin gașca pesediștilor, prin gașca corupților, iar acum se crede cel mai sfânt român. Ipocrizia lui Dan Barna l-a costat întreaga campanie electorală, ajungând să fie doar un personaj patetic cu un discurs de lemn care nu mai impresionează pe nimeni și care după campania electorală va dispărea încet, încet de pe scena politică.

Dan Barna a reușit în câteva zile să-și dezamăgească propriul electorat. Prima dată cu ancheta Rise și apoi cu declarațiile sale din interiorul partidului, când a precizat că preferă să rămână Guvernul PSD decât să sprijine Guvernul PNL.

Dacă în trecut Dan Barna căuta atenția celor de la Antena 3, încercând să se poziționeze împotriva lui Klaus Iohannis, mai nou Mircea Diaconu l-a devansat pe candidatul USR-PLUS la acest capitol. Dan Barna începe să fie evitat de toate marile televiziuni, asta pentru că mesajele lui nu mai au nicio valoare politică, ci sunt doar niște texte ale unui individ care cândva s-a visat președintele României.

Socotelile pentru USR-PLUS se fac acum mai ales în funcție de ceilalți candidați și de cum se vor mișca aceștia înainte de ziua votului. Speranța salvatoare a lui Dan Barna, care în trecut mergea la cine secrete cu Victor Ponta, e aceea ca Mircea Diaconu să rupă suficiente voturi de la PSD pentru a-i permite liderului USR-PLUS să intre în turul doi. Niciun sondaj, în afară de cele comandate de USR-PLUS, nu-l dau capabil pe Mircea Diaconu de a o astfel de mișcare, având în spate un partid penal, Pro România, și un partid aflată într-o continuă căutare de sine, ALDE, după înfrângerea dureroasă de la europarlamentare.

Marele test pentru USR-PLUS va veni abia în turul doi al alegerilor, indiferent de rezultat, pentru că două întrebări mari vor rămâne în picioare:

Cum se vor împărți voturile dacă vor intra Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă în turul doi al alegerilor prezidențiale din 2019? Dar dacă vor intra Klaus Iohannis și Dan Barna?

Alegerile prezidențiale din 2019 vor fi în continuare pline de surprize, iar momentan marea miză pare să fie aceea a locului doi pentru a regândi strategia pentru turul doi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *