Skip to content
Politică

Cum s-a lecuit de politică scriitorul Dan Lungu, după ce a fost timp de 4 ani senator USR: O experiență în anticamera ratării

Inquam Photos / Octav Ganea

Conferențiar universitar doctor la catedra de Sociologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Dan Lungu a devenit celebru peste noapte în urmă cu 15 ani, când a publicat romanul „Sînt o babă comunistă”. Au urmat alte succese literare, ecranizări, autorul de 52 de ani fiind astăzi tradus în peste 15 limbi.

Între anii 2016 și 2020, Dan Lungu a fost senator USR de Iași, o experiență pe care, spune el într-un interviu pentru Libertatea, nu a ”digerat-o pe deplin”. De altfel, scriitorul a și plecat cu scandal din partid, acuzând conducerea USR Iași și conducerea centrală a USR de ”PSD-izare”.

”E o experiență pe care n-am digerat-o pe deplin, încă mai meditez. Intri într-o logică a puterii și într-o disciplină de partid care pe termen lung te anihilează ca scriitor, artist, gânditor. Asta am resimțit cel mai acut, constrângerile/cenzura implicită a propriului partid, care funcționează indiferent cum se numește acela, plus volatilitatea principiilor. Nu cred că miezul puterii e pentru artiști.

Pe de altă parte, politica este esențială în funcționarea câmpului cultural, așa că e nevoie de implicare. Concluzia mea provizorie este că vâltoarea politicii este pentru managerii culturali, care să apere interesele creatorilor. Pentru creatori e o experiență în anticamera ratării”, a declarat Dan Lungu pentru Libertatea.

În 2020, scriitorul acuza ”PSD-izarea” conducerii USR

În octombrie 2020, la sfârșitul primului și ultimului său mandat de senator, Dan Lungu anunța că își retrage candidatura la alegerile parlamentare după ce a fost pus pe loc neeligibil.

Lungu susținea că în USR Iași candidaturile au fost decise de persoane aduse „cu autocarul” și critica includerea pe listă, pe un loc eligibil, a unui fost liberal.

„Retragerea candidaturii mele e un semn de protest față de modul cum se face politică în USR Iași, Vorbim de PSDizarea USR Iași.

Mă refer la prezența unui traseist pe listă, domnul Bodea care a venit de la PNL. Mă refer la modul cum s-au făcut alegerile pentru stabilirea listelor pentru candidați. Efectiv sunt falsificate existând aici un aspect legal și unul moral.

De cel legal se ocupă câțiva colegi ai mei care au dat în judecată USR Iași pentru modul în care au fost organizate alegerile. În USR justiția internă nu funcționează.

Moral, au fost aduși în partid mulți oameni de către cei de la conducere pe care noi nu îi conuaștem. E vorba de rude în primul rand, de colegi de liceu, de vecini, care nu au nici o legătură cu politica. Ne întalnim cu ei doar în ziua alegerilor. E vorba de mulți, de 70% din cei care au votat”, a declarat atunci Dan Lungu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *