Cum s-a schimbat Timişoara în 2023 datorită programului de Capitală Europeană a Culturii?

Foto: De Banat

În 2023, Timişoara a purtat titlul de Capitală Europeană a Culturii, motiv pentru care, în oraşul de pe Bega au avut loc doar în decursul acestui an circa 1.400 de evenimente, fie ele piese de teatru, concerte, expoziţii sau ateliere.

Dar, anul ce tocmai se încheie a fost, de fapt, încununarea a mai mulţi ani de muncă şi pregătiri, de lecţii şi discuţii. Timişoara a primit încă din 2016 vestea că va fi Capitală Europeană a Culturii cinci ani mai târziu. În realitate însă, pandemia a făcut ca acest program să fie implementat abia în 2023.

În tot acest timp, antreprenorii, executivii, dar şi mulţi alţi oameni au pus umărul la ceea ce a urmat.

Cum s-a schimbat Timişoara în 2023 datorită programului de Capitală Europeană a Culturii? Am aflat chiar de la antreprenorii şi executivii din oraşul de pe Bega, care au fost prezenţi în cadrul emisiunii Timişoara 2.0, un proiect ZF susţinut de Banca Transilvania, care este partenerul principal al programului Timişoara Capitală Europeană a Culturii în 2023.

“Cu doar câteva luni înainte să deschid eu The Wine Guy, în 2016, s-a decis faptul că Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii. Încă de atunci am tot simţit prezenţa vizitatorilor străini. Decizia mea de a deschide nu a avut treabă cu asta, dar am urmărit procesul pentru că ştiam că urmează să se hotărască (ce oraşe vor primi acest titlul – n.red.). Plus că ţineam ca acest lucru să se întâmple, şi pe bună dreptate, pentru că s-a văzut în businessul meu”, spunea recentAlin Dragomir, fondatorul The Wine Guy din Timişoara, un wine bar cu o componentă de retail şi o alta de evenimente.

La rândul său, Ovidiu Megan, directorul executiv al Asociaţiei Timişoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii, afirma că, în prezent, în oraşul de pe Bega există cu siguranţă o energie pozitivă, care vine după o perioadă dificilă, marcată de pandemie, dar şi de lunile şi anii intenşi de pregătire a acestui eveniment.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: