Cum s-a transformat un festival de muzică din Israel într-un coşmar după atacul Hamas

Sursa foto: romania.europalibera.org

De săptămâni întregi, iubitori de muzică entuziasmaţi aşteptau cu nerăbdare festivalul Supernova, organizat în deşertul din sudul Israelului pentru a coincide cu festivalul evreiesc Sukkot, relatează bbc.com.

A venit momentul în care întreaga familie este pe cale să se reunească din nou”, au scris organizatorii pe reţelele de socializare înainte de a începe. „Şi ce distracţie va fi!”.

După doar câteva ore, paginile lor de pe reţelele de socializare sunt acum invadate de oameni disperaţi care încearcă să-i găsească pe cei dragi, după ce militanţii palestinieni au luat cu asalt festivalul şi au deschis focul ca parte a unui imens atac surpriză asupra Israelului.

Dintre participanţii la festival, Ortel a declarat că primul semn că ceva nu era în regulă a fost când o sirenă a pornit în zori, avertizând că se lansează rachete. Martorii oculari au spus că rachetele au fost urmate rapid de focuri de armă.

„Au oprit curentul electric şi dintr-o dată, de nicăieri, ei [militanţii] au intrat înăuntru trăgând focuri de armă, deschizând focul în toate direcţiile”, a declarat ea pentru Channel 12 din Israel.

„Cincizeci de terorişti au sosit în dube, îmbrăcaţi în uniforme militare”, a spus ea.

Oamenii au încercat să fugă, a spus ea. Alergau pe nisip şi se urcau în maşini pentru a pleca.

Dar participanţii la festival au spus că erau jeepuri pline de bărbaţi înarmaţi, care trăgeau în maşini.

„Au tras rafale, iar noi am ajuns la un punct în care toată lumea şi-a oprit maşinile şi a început să fugă. M-am urcat într-un copac, un tufiş ca acesta, iar ei au început să împroaşte oamenii. Am văzut mulţimi de oameni răniţi aruncaţi de colo-colo, iar eu eram într-un copac şi încercam să înţeleg ce se întâmplă.”

Locul de desfăşurare a festivalului – cu trei scene, o zonă de camping şi o zonă de bar şi restaurant – era în deşertul Negev, în apropiere de Kibbutz Re-im. Acest loc nu este departe de Fâşia Gaza, de unde luptătorii Hamas au trecut în zori pentru a lansa atacul. Aceştia s-au infiltrat în oraşe şi sate, luând zeci de persoane ostatice.

Participant la festival, Adam Barel a declarat pentru Haaretz că toţi cei prezenţi la rave erau conştienţi de faptul că exista posibilitatea unor tiruri de rachete în zonă – dar focurile de armă au fost un şoc.

La fel ca mulţi alţii, el a încercat să scape cu maşina sa – dar oamenii înarmaţi trăgeau în ei, aşa că a ieşit şi a fugit. „Oamenii au fost împuşcaţi”, a spus el. „Ne-am ascuns. Toată lumea a fugit pe unde a putut”.

Esther Borochov a declarat pentru Reuters că pleca cu maşina când vehiculul ei a fost lovit. Ea a văzut un tânăr care conducea o altă maşină, care i-a spus să urce. Ea a făcut-o – dar bărbatul a fost apoi împuşcat de aproape. Esther a spus că a făcut pe moarta până când a fost salvată în cele din urmă de militarii israelieni.

Citeste mai mult

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: