Skip to content
Politică

Cum s-a urcat Iohannis pe „valul de simpatie”. Scamatoriile și așii din mâneca președintelui

Senatorul social-democrat Serban Nicolae a avut, vineri seară, la postul Antena 3 în cursul unei emisiuni o reacție cu privire la recentele proteste din România, precum și asupra solicitărilor societății civile și a modului în care președintele Klaus Iohannis gestionează situația din ultimele zile, în contextul în care Victor Ponta a demisionat din fruntea guvernului.

Totodată, senatorul a explicat că implicarea sa în politică nu este generată de interese personale, ci din pricina asumării unor obligații și obiective. Nicolae a criticat faptul că protestatarii numesc aceste manifestații drept „a doua Revoluție” exprimând că titulatura este o exagerare, întrucât în acel loc, în decembrie 1989, mulți tineri și-au vărsat sângele în Piața Universității ca alții să fie liberi:

„Nu am inteles care sunt criteriile de exigenta ale presedintelui Iohannis. (…) Si dumnealui face parte din clasa politica. Am auzit o ineptie potrivit careia de 26 de ani sunt aceiasi oameni. Este o ineptie. Multi au trecut la cele vesnice. (…) Eu am considerat ca trebuie sa-mi asum niste raspunderi, nu am candidat pentru ca am vrut sa am o meserie, ci pentru ca mi-am asumat niste obligatii. Am atras atentia ca pe caldarâmul unde se aduna acesti tineri, au cazut niste tineri, au sangerat. Ei au murit ca astazi sa avem tineri liber. Din respect pentru memoria lor as vrea sa nu mai lansam ca urmeaza o noua Revolutie.”

În plus, senatorul a exprimat că este nedrept ca întreaga clasă politică să fie etichetată drept „coruptă”; el a exprimat tranșant că nu tolerează corupția și hoții și că răspunderea faptelor individuale este cea care trebuie să primeze, refuzând ideea răspunderii colective.

Mai mult, demnitarul PSD a oferit câteva opinii cu privire la atitudinea președintelui Iohannis, precizând că șeful statului trebuie să fie un mediator, și nu un partizan și că nu ar trebui să exploateze din punct de vedere al capitalului politic situația prezentă:

„Ăsta e evenimentul cel mai important, faptul ca la zece treizeci se petrecea tragedia. (…) Ideea ca e foarte bine sa avem un guvern de tehnocrati, sa avem un Parlament de tehnocrati. Nimeni n-a stabilit niste criterii. Damna Merkel nu este tehnocrat, Francois Hollande, David Cameron nu este tehnocrat. (…) Responsabilitatea politică e foarte importanta si oameni pot sa judece. Eu ma prezint la alegeri in fata oamenilor. Atunci când am pierdut alegeri, nu am fost disperat ca pierd un loc de munca. (…) N-am de ce sa-mi fac nici un fel de imputari de ordin general sau colectiv. Nu sunt solidar cu coruptii, cu hotii. Cred foarte mult in responsabilitatea individuala, cred ca cine gresete trebuie sa plateasca. Nu accept raspunderea colectiva. Nu fac parte dintr-o horă de coruptie, nu m-am imbogatit din politica. As fi vrut ca presedintele Iohannis sa-si asume rolul de mediator, nu de partizan. Mie mi-a facut impresia ca s-a urcat pe valul de simpatie. 7,4 milioane de voturi exprimate intr-o singura zi nu au contat, in timp ce 100 000, 200 000 dau jos un guvern…”.

Potrivit senatorului PSD, din „noile figuri” care doresc sa vină în față ca reprezentanții numiți de societatea civilă, s-au infiltrat și foști „băsiști”, oamenii lui Băsescu, susținătorii fostului președinte care îi cântau la acea vreme în strună: „S-a creat impresia ca presedintelui Iohannis ii pasa de ceea ce spune strada. Mie mi se pare ca este o scamatorie ce s-a intamplat astazi dupa amiază. Ca presedintele Iohanis ar vrea sa afle ce vor cei din strada. (…) A spus sa se faca propuneri pentru a asigura reprezentatii a celor care conteaza. Aceiasi oamenii ii ineversa si Basescu (…) unii dintre ei. Il vad pe tanarul Sorin Ionita, o figura emblematica, un om nou. (…) Cornea si diverse alte persoane foarte vehemente si in alte situatii pe vremea lui Traian Băsescu. Ca din nou, in aceasta plasa intra si figuri noi. Am ramas surprins. (…) Mi se pare ca este o scamatorie ceea ce a facut presed Iohannis, este un soi de surfing politc. Incearca sa se urce pe ce e la moda acum.”

Pe de altă parte, demnitarul a mai declarat că politicienii trebuie să asculte de aceste protest, să își plece urechea și să fie deschiși la propunerile care se pot dovedi cu adevărat benefice: „Revolta trebuia ascultata si trebuie luat ceea ce se intampla concret.”,  a mai spus Nicolae.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *