Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum s-au ”albăstrit” județele ”roșii”. Directorul INSCOP: Unele decizii ale acestui partid ne-au dus pur și simplu la exasperare

psnews.ro

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, a explicat la ”Puterea Știrilor” de ce a pierdut PSD la alegerile prezidențiale județele considerate până acum ”roșii”. Sociologul consideră că modul în care s-au raportat la justiție i-a coborât atât de mult pe social-democrați în clasamentul electoral, culminând cu 10 noiembrie, când au înregistrat cel mai slab scor din istorie la un scrutin prezidențial.

”Sigur, PSD a livrat o parte a programului de guvernare, mai ales cele legate de agenda socială, salarii, pensii, dar în același timp nu a reușit să livreze alte elemente importante: infrastructură, spitale, plus prestația acestui partid într-o zonă-cheie pentru societatea românească – justiția. Justiția a fost marcată de crize grave care aproape că s-au internaționalizat, ne aducem aminte de proteste, de acțiuni care au ieșit din logica de guvernare democratică. 

Din acest motiv am avut alegerile eurparlamentare cu un scor șoc pentru PSD, iar acum se confirmă că a ajuns în jurul a 20%. Ne aducem aminte de momente în care unele decizii ale acestui partid ne-au dus pur și simplu la exasperare și ne-a dat senzația că poate integrarea euroaltantică nu este un proces ireversibil cum ne-am închipuit la 30 de ani de la căderea comunismului. 

Brusc ne-am trezit că, într-un interval extrem de scurt, un an, doi, instituțiile statului nu mai erau atât de solide, lădrepturile și libertățile parcă nu mai areau cele care ar fi trebuit să fie într-o societate democratică normală.

Și atunci logic că PSD-ul, pe fondul acestei terapii de șoc pe care a executat-o în anumite zone de interes, a suferit la rândul său un șoc major electoral”, a declarat Remus Ștefureac la ”Puterea Știrilor”.

Județele ”roșii” s-au ”albăstrit”

Harta votului la primul tur al alegerilor prezidenţiale arată că PSD mai numără doar câteva fiefuri, după ce, în urmă cu trei ani, colora în roşu România. Klaus Iohannis, preşedinte în exerciţiu şi candidat al PNL pentru un nou mandat, a câştigat nu mai puţin de 28 de judeţe şi Capitala (inclusiv fiecare sector separat), administrată de 7 primari PSD. În alte trei judeţe – Argeş, Ialomiţa şi Vaslui – scorul a fost aproape egal: diferenţa a fost mai mică de un procent, aşadar câteva mii de voturi. Argeşul şi Ialomiţa au fost câştigate de PSD, care au avut un avans de 0,7% în faţa PNL, respectiv 0,5%, în timp Vasluiul a fost adjudecat de Iohannis şi PNL, cu un avans de 0,9%.

De altfel, Vasluiul a fost una dintre marile surprize, în condiţiile în care judeţul e controlat de aproape 30 de ani de Dumitru Buzatu, lider PSD cu mare influenţă în partid, dar care în ultimele luni a avut o relaţie tensionată cu Viorica Dăncilă. De asemenea, o mobilizare redusă au mai bifat şi alte judeţe cu lideri importanţi ai PSD, cum e cazul Maramureşului – condus de Gabriel Zetea, Vrancea – condusă de Marian Oprişan sau Neamţ, unde filiala PSD e condusă de Ionel Arsene. Atât Oprişan, cât şi Arsene, au obţinut rezultate cu mai mult de zece puncte procentuale sub cele ale candidatului PNL.

Klaus Iohannis a reuşit să fie primul clasat nu doar în regiuni cu un electorat tradiţional de dreapta, cum e Transilvania, dar şi în multe judeţe în care PSD ieşise pe primul loc la alegerile europarlamentare din mai, cum sunt: Bacău, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara şi Neamţ.

În schimb, judeţele controlate clar de PSD au rămas Botoşani, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman. Singurele judeţe în care Viorica Dăncilă a obţinut peste 40% din voturi au fost Teleorman (47.27%), locul de baştină, Olt (42.99%), controlat de Paul Stănescu, şi Giurgiu (42.85%), dirijat de Niculae Bădălău.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *