Skip to content
" "
Opinii & Analize

Cum s-au așezat astrele împotriva Gabrielei Firea. Conspirația celor trei lideri

Inquam Photos / George Călin

Câteva acțiuni/intenții politice recente nu au nicio logică, nici politică și nici formală. Decriptarea lor face posibilă înțelegerea evenimentelor politice viitoare, cu bătaie lungă, până la alegerile prezidențiale din 2024.

Victor Ponta se joacă de-a candidatul la alegerile pentru Primăria Capitalei. O face din vorbe, cum îi este stilul. Nu are cum sa devină primarul Bucureștiului, probabil a uitat că după tragedia de la Colectiv, timp de o săptămână, în octombrie 2015, peste cincizeci de mii de bucureșteni au manifestat în Piața Victoriei împotriva lui, până când și-a dat demisia.

" "

În ciuda piruetelor, a smiorcăielilor televizate, Ponta are partea lui de vină în ce s-a întâmplat după incendiul de la Colectiv. La fel și Nicu Bănicioiu, ministrul Sănătății de atunci, care se joacă și el cu ideea de a candida la un sector.

Acum, după 5 ani, cei doi încep să scotă nasul la lumină spunând că nu au avut nicio responsabilitate în deficiențele sistemului medical din București, care a capotat la propriu după incendiul nemaivăzut. După patru ani în funcția de premier, iar Bănicioiu după trei ani de ministeriat la Sănătate, cei doi au tupeul să se prezinte imaculați ca două floricele de câmpie. Se bazează probabil pe memoria scurtă a alegătorilor.

Dacă face un efort de tupeu, Bănicioiu se poate înscrie chiar la sectorul 4, unde a fost șef la PSD, locul tragediei Colectiv. Ar fi și o dovadă de supremă nesimțire. Ponta, Băncioiu și câțiva lideri Pro România au șoriciul gros, cum se spune în popor.

Revenind la chestiunea în discuție: este cât de poate de evident că Ponta îi șantajează la pachet pe Firea și Ciolacu, având pretenția să primească 30 la sută din locurile eligibile la alegerile locale și parlamentare. În disperare de cauză, pesediștii au scurs către presa aceasta informație care a revoltat partidul. Practic, Ponta vrea să-i ia cu japca pe pesediști, vorba folosită prin oboarele Bucureștiului. Că tot îi plac lui Ponta Paraziții și BUG Mafia.

Însă, ceva nu se leagă. Teoretic, Ponta așteaptă acum ca PSD să cedeze și să-i ofere o parte din solicitările lui maximale. Dar dacă nu este așa, dacă Ponta urmărește cu totul altceva?

În logica negocierii politice dâmbovițene, Ponta a cerut ceva inacceptabil tocmai pentru a se mulțumi și cu jumătate din funcțiile eligibile solicitate. Pentru a mări presiunea asupra PSD, a instrumentat și circul mediatic de rigoare, în stilul caracteristic. Țipi, faci scandal, ca mijloc de presiune publică, apoi îți primești porția și te calmezi. Asta putea obține Ponta destul de ușor! Acum însă jocul său a căpătat accente ciudate, parcă nu vrea de fapt să se înțeleagă cu PSD. Situație pe care a remarcat-o și Firea, ea dând vina pe conducerea PSD că nu cade la învoială cu Ponta, dând de înțeles că Marcel Ciolacu o sabotează. Dacă însă Ponta și Ciolacu sunt înțeleși de fapt?

Dacă Ponta va candida singur cu Pro România, el pentru funcția de primar, adică neprimind/neacceptând locurile cerute/primite de la PSD, atunci tot logica formală spune că, de fapt, Ponta, Ciolacu și, atenție!, Ludovic Orban au căzut la o înțelegere subterană. Sau măcar se ajută reciproc în ideea unui joc politic mai mare pentru viitor.

Faptele sunt simple și li se poate aplica regula: “ dacă vrei sa înțelegi un fapt aparent de neînțeles trebuie să afli cine are de câștigat de pe urma lui”.

Așadar, faptele arată că Firea va pierde Primăria Capitalei dacă Ponta candidează. Firea iese din politică, Ciolacu devine liderul necontestat al PSD. Chiar după câștigarea Congresului din iulie lui Ciolacu i-ar fi fost imposibil să rămână șeful PSD după ce Firea câștigă al doilea mandat. Iar Gabrielei Firea preluarea PSD din ianuarie 2021 i-ar fi fost facilă din postura de al doilea om ales din România. Pentru că de fapt asta este miza politică reală a Primăriei Capitalei. Pe lângă miliardele de euro din pixul primarului. De aceea Dragnea a sabotat-o constant pe Firea, pentru că, în mod natural, era singurul lui adversar din PSD.

Așadar, Ponta o scoate din politică pe Firea și îl lasă deocamdată șef la PSD pe Ciolacu. O situație ideală, deoarece un PSD condus de primarul general Firea ar fi fost mai greu de rupt și cotropit în viitor. Ponta nu se va lăsa până nu va pulveriza PSD, și nu pentru ca urăște partidul ci, în mod cinic, pentru că are nevoie de voturile bazinului electoral pesedist în vederea candidaturii sale la alegerile prezidențiale din 2024. Ori Firea șef la PSD și primar general ar fi fost candidatul normal al stângii după cel de-al doilea mandat al lui Iohannis. Ponta, așadar, o îngroapă pe Firea pentru viitorul sau politic din 2024, Ciolacu rămâne șeful PSD, cei doi câștigă politic și sunt mulțumiți chiar dacă Pro România și PSD rămân în Opoziție.

Dacă Ponta candidează, atunci Nicușor Dan devine primarul Bucureștiului, iar Ponta îi face astfel un mare serviciu politic lui Ludovic Orban. Premierul și președintele PNL are probleme în interiorul partidul cu “așa-zisa aripă Rareș Bogdan”. Orban a mizat pe Nicușor până la capăt, dacă îi iese, cum se spune în fotbal, atunci victoria de la București este a lui Orban. Cu Bucureștiul câștigat datorită deciziei inspirate a lui Orban (de a renunța la un candidat liberal), șeful PNL are șanse să câștige cu un scor bun alegerile parlamentare. Odată ce iese câștigător la parlamentare din postura de șef al PNL, Orban are toate argumentele să rămână premier în continuare, practic nu i se poate reproșa nimic. PNL are deja o rezoluție care spune că președintele este propunerea unică de premier.

În concluzie, dislocarea Gabrielei Firea de la Capitală reprezintă un câștig cert pe viitor pentru cei trei lideri ai PNL, PSD și Pro România. Pierzătorii vor fi cei de la USR pentru că Nicușor Dan, independentul, nu se va putea înscrie nici în PNL, dar nici în USR. Fără un partid puternic, Nicușor Dan nu poate ataca președinția României în 2024, ceea ce nu își dorește. Poate în 2029.

În cursă rămân Ponta, Ludovic Orban (dacă rezista în poziția de premier) și Dacian Cioloș, cel care îi va prelua partidul nefericitului Barna.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *