Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Cum s-au simplificat procedurile în cazul finanțării nerambursabile pentru IMM-uri. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Acum vom avea o singură plată la un miliard

psnews.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a vorbit despre beneficiarii măsurilor economice și despre posibilitatea de a depăși plafonul de 15 miliarde.

”Pe IMM Invest noi am mers pe un număr de beneficiari, respectiv 40.000 pentru că la început băncile, cele 22 de instituții financiare selectează creditele din punct de valori mari, merg pe maxim și de aceea la început numărul firmelor este mic, dar valoarea creditului este mare. Dar în cea de-a doua jumătate a beneficiarilor, lucrurile se inversează, crește numărul beneficiarilor și scade garanția.

" "

Deci aici avem 40.000, guvernul și premierul au spus că la ședința de rectificare, aceasta făcându-se la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, sperăm și suntem siguri că vom depăși plafonul. De altfel, deja avem 5 instituții bancare care deja au depășit plafonul. Vom face deci o rectificare bugetară de cel puțin 5 miliarde, astfel încât plafonul să ajungă la 20 de miliarde. Inclusiv premierul a anunțat că la rectificare vom merge pe 20 de miliarde”, a spus Dumitru Nancu la ”Puterea Știrilor”.

Dumitru Nancu a vorbit și despre programele de finanțare nerambursabile pentru creșterea competitivității IMM-urilor.

”Acolo sunt programe – e vorba de acel un miliard de la Comisia Europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii. Ele vor veni sub formă de granturi deci pe bază de proiecte. Este legat pe principiul decontării. Ele vin pe principiul co-finanțării, UE alocă un miliard, iar statul român trebuie să vină cu minim 15% co-finanțare. După care se formează bugetul și se ajunge la întreprinderi mici și mijlocii. Acolo e în funcție de intensitate, dacă e micro-întreprindere poate să ia 90% nerambursabil, 10% co-finanțare. 

Tot ce înseamnă fondul european de dezvoltare regională, fondul agricol de dezvoltare rurală, fondul social-european, merge pe acest principiu al decontării. Dar guvernul Orban a venit cu o soluție, prin Ministerul de Finanțe am obținut 250 de milioane de euro, vine apoi Fondul Național de Garantare cu o garanție de 50 de milioane de euro și asigurăm co-finanțarea. Deci dacă până acum întreprinzătorul avea pentru un proiect de 100.000 de euro, avea nevoie de acești bani înainte de a începe lucrarea. De unde luau? Din economii sau dacă nu aveau trebuiau să ia de la bancă un credit punte. Deci procedura era foarte stufoasă. Acum vom face proiecte tip, adică întreprinzătorul eligibil va fi analizat și finanțat, noi asigurând acest credit punte cu dobânzi foarte mici, iar întreprinzătorul își face investiția. După care noi ca stat face decontul și plățile. Deci vom avea o singură plată la un miliard. Iar asta va duce la creșterea ratei de absorbție”, ”, a mai spus Dumitru Nancu la ”Puterea Știrilor”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *