Black Friday 2024 se apropie cu pași repezi, promițând reduceri spectaculoase și oferte tentante în întreaga lume online. Însă, în această perioadă de frenezie a cumpărăturilor, capcanele și fraudele online sunt la fel de prezente ca și reducerile.
Într-un raport publicat anul trecut, Kaspersky a dezvăluit cele mai mari amenințări cibernetice legate de cumpărăturile online, în perioada premergătoare Black Friday.
Conform datelor, în 2023 au fost înregistrate peste 13 milioane de atacuri de tip phishing legate de cumpărături online, în care escrocii imitau platforme de shopping populare, branduri de lux și magazine de gadgeturi.
Cele mai frecvente scheme implică magazine false în care oamenii plătesc pentru produse pe care nu le primesc niciodată. În acest context, iată cum să eviți capcanele online în timpul Black Friday 2024.
Cum să recunoști site-urile nesigure și să te protejezi de fraude online
Când faci cumpărături de Black Friday, te vei trezi cu tot felul de oferte, mesaje, e-mailuri și reclame de la site-uri care promovează produse la prețuri extrem de mici. Fie că vorbim despre electrocasnice, gadgeturi, haine, încălțăminte sau cosmetice, adesea ofertele din Vinerea Neagră par prea bune ca să fie reale. Și ar trebui să știi că dacă ceva pare prea bun să fie real, de cele mai multe ori chiar așa este.
Iată cele mai frecvente semne care indică un site suspicios și câteva modalități prin care te poți proteja:
Nu da click pe un link încorporat într-un email. Aici nu vorbim despre companii sau retaileri la care te-ai abonat pentru a primi oferte exclusive, deși multe scheme ar putea să le folosească numele. Uită-te bine la cine trimite mesajul și dacă vrei să accesezi, copiază adresa și pune-o în browser.
Folosește-ți intuiția și experiența. Ți se pare că un site arată ciudat? Îți cere informații personale sensibile? Dacă pare nesigur, nu-ți asuma riscul.
Caută semne de legitimitate. Site-ul oferă informații de contact sau dovezi ale unei prezențe în lumea reală? Dacă ai dubii, contactează-i prin telefon sau email pentru a verifica legitimitatea. Uită-te la informațiile de contact, caută pe Google detaliile firmei, vezi care e politica de retur și verifică îndeaproape produsele și descrierile
Citește cu atenție URL-ul. Dacă este un site pe care îl frecventezi, este URL-ul scris corect? De multe ori, atacatorii de tip phishing vor crea site-uri aproape identice cu cele pe care încerci să le vizitezi. O greșeală accidentală de scriere te poate duce la o versiune frauduloasă a site-ului.
Dacă pare prea bun ca să fie adevărat, probabil că este. Oferă site-ul un produs sau un serviciu la un preț nemaiîntâlnit? Sau poate promite un câștig imens? Dacă oferta pare prea bună ca să fie adevărată, ascultă-ți instinctele. Fă puțin research pentru a găsi recenzii sau avertizări de la alți utilizatori, sfătuiește bu.edu.tech.
Verifică proprietățile linkurilor. Dând click dreapta pe un hyperlink și selectând „Proprietăți” îți va dezvălui destinația reală a linkului. Arată diferit? Atunci ieși de pe site înainte să oferi detalii precum adresa sau informațiile cardului tău.
De asemenea, ar trebui să fii mereu cu ochii în patru pentru indiciile și semnalele care sugerează că te afli pe un site malițios. De Black Friday, și nu numai, este important să te ferești de capacane și să cumperi de la site-urile de la care ai mai cumpărat în trecut și cu care ai avut o experiență pozitivă. Nu e cazul să încerci să faci cumpărători de la o companie de care nu ai mai auzit doar pentru că oferă un discount sau beneficii precum transportul gratuit ori reduceri pentru noii membri.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News