Skip to content
Politică

Cum să minți prin omisiune: Wring, fosta șefă USR București, a ”uitat” să pomenească de afacerile dubioase cu petrol ale soțului și de legătura cu Moscova

psnews.ro

Citiți în cele ce urmează profilul unuia dintre „Salvatorii României”, Roxana Wring, fosta președintă a USR București, un exemplu de turnător oportunist, care face opoziţie de dreapta.

Deși s-a prezentat ani la rând ca fiind o activistă civică, Wring „a omis” să ne spună că a colaborat cu Securitatea și că soțul său a făcut afaceri cu petrol la cel mai înalt nivel, inclusiv în România.

Legăturile lui Roland Wring cu Dinu Patriciu și afacerile dubioase cu petrol

Pentru cine nu știe, Roxana Wring este soția omului de afaceri britanic Michael Roland Wring alături de care deține un mic imperiu imobiliar în București și la Londra, capitala Regatului Unit.

În prezent, din anul 2016, Michael Wring ocupă funcția de președinte zonal al companiei germane Evonik Industries, pentru Iran. Această companie din industria chimică își are sediul central în Essen, Germania și este deținută într-o proporție importantă, cel puțin din 2011 încoace de rușii de la Gazprom. În perioada 2010-2015, acesta a lucrat în Qatar tot în domeniul petrolier, dar și în Azerbaijan pentru compania Nobel Oil, societate care avea să își deschidă două stații de distribuție de carburanți în România, una la Constanța și cealaltă la Iași, prin subsidara locală Nobel Oil Downstream. După ce Wring a părăsit funcția de CEO la Nobel Oil, cele două benzinării „Nobel” din România au fost închise.

Interesant este faptul că trecutul profesional al lui Michael Roland Wring este legat de România și de diverse interese în zona petrolieră din țara noastră.

Astfel, Michael Wring a lucrat în perioada 1975-1999 ca inginer în domeniul petrochimic și extractil la două societăți britanice, pentru ca ulterior să fie angajat timp de 6 luni în România, director de dezvoltare, la Rafinăria Petromidia (devenită ulterior Rompetrol).

Aici, domnul Wring a jucat un rol interesant, fiind persoana care a elaborat planurile de afaceri care au permis firmei olandeze Rompetrol să cumpere rafinăriile Vega și Petromidia de la Fondul Proprietății de Stat. Deci, Wring a făcut parte din echipa de experți a lui Dinu Patriciu, care la acea vreme beneficia de sprijinul SIE. Rompetrol este fosta companie Petromidia SA care opera rafinăria de la Năvodari, Constanța și care a fost vândută de către Fondul Proprietății de Stat (FPS), pe 31 octombrie 2000, firmei olandeze The Rompetrol Group NV Societate Publică cu Răspundere Limitată controlată, la vedere, de către Dinu Patriciu.

La trei luni de la momentul transferului rafinăriilor de la stat la privat, fostul director al SIE, Cătălin Harnagea, avea să fie angajat la Rompetrol România, pe postul de consilier.

Fosta șefă USR București, apropiată a rețelei de ONG-uri care îi aparțin lui George Soroș

Privatizarea rafinăriei nu a fost întâmplătoare, întrucât în 1999 aceeași firmă olandeză Rompetrol, achiziționase de la statul român prin FPS și Rafinăria Vega din Ploiești, iar la începutul anului 2000, înainte de rafinăria Petromidia, firma olandeză achiziționase și PETROS din Ploiești – o companie specializată în servicii petroliere la sondaă, redenumită ROMPETROL WELL SERVICES; acesta fiind un business la care a participat și englezul Michael Roland Wring.

Ulterior plecării de la Rompetrol, la scurt timp Michael a ajuns la compania olandeză Shell Global Solutions, pe funcția de director de dezvoltare a sucursalei din Moscova. Din acel moment, Wring a lucrat doar la Moscova, în industria petrolului și gazelor, timp de 9 ani de zile, respectiv din februarie 2001 până în noiembrie 2009.

Despre Roxana Wring se mai cunoaște faptul că este o apropiată a rețelei de ONG-uri care îi aparțin lui George Soroș și că se află în spatele consultantului Ion Matei Păun (pe care îl susține asumat), care a ocupat funcția de șef de campanie al USR-ului în trecut, respectiv a prietenului său apropiat Nicușor Dan.

Matei Păun care are calitatea de co-fondator la firma BAC România (Balkan Advisory Company SRL, subsididara în România a BAC Irlanda) și care este firma de consultanță care a făcut campania electorală a lui Nicușor Dan, în trecut a făcut afaceri cu societăți din Federația Rusă, la cel mai înalt nivel, notabile fiind următoarele: BAC România a lucrat ca manager de proiect și subcontractor al GazpromBank (banca gigantului energetic Gazprom) pentru implementarea secțiunii din Bulgaria a proiectului South Stream.

De asemenea, în anul 2011, firma lui Păun a intermediat tranzacția pentru achiziția „News Outdoor Group”, una dintre cele mai mari companii de publicitate din România, care a fost transferată astfel de la cetățeanul australiano-american Rupert Murdoch unui consorțiu rusesc format din VTB Capitaș (a doua bancă din Rusia) și Alfa Capital Partners (Rusia).

Acuzată de colaborare cu Securitatea, Wring a demisionat

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cere Curții de Apel București să stabilească dacă Roxana Wring, consilier general al Capitalei, a avut sau nu calitatea de colaborator al Securității.

După ce CNSAS depune acțiunea în instanță, va fi stabilit termen de judecată, iar ulterior magistrații vor decide.

Pe fondul acestei situatii, Roxana Wring a demisionat din USR și își va pierde mandatul de consilier general, anunțând că va reveni în partid după o decizie definitivă şi irevocabilă a Justiţiei prin care să se arate că nu a făcut poliţie politică.

Fosta șefă a USR București a lucrat la ONT, între septembrie 1977 şi noiembrie 1979 , iar în 1980 a plecat din România.

2 comentarii la “Cum să minți prin omisiune: Wring, fosta șefă USR București, a ”uitat” să pomenească de afacerile dubioase cu petrol ale soțului și de legătura cu Moscova

  1. Formidabil ce-am ajuns ! Copiii nostri , aveti grija cu cine va aliati , in cine aveti incredere inainte de a lua niste hotarari in ceeace priveste soarta tarii in care v-ati nascut ! Nu fiti creduli , pierdeti orice drept la o viata cat de cat normala , daca pierdeti independenta tarii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *