Skip to content
Politică

Cum să nu câştigi alegerile sau de ce marile partide nu ar trebui să se alieze cu Tăriceanu

O analiză realizată de Grupul de Reformă Politică arată cum ar putea evolua noile jocuri de putere în preajma momentului electoral. Redăm mai jos integral analiza primită de redacţia PSnews.ro.

În perioada negocierilor pentru alianţe electorale, partidele mici se activează. Un ALDE fără perspective nu face excepţie, iar Tăriceanu se foloseşte de personaje influente pentru a pune presiune pe liberali. Întrebarea este: cu sau fără presiuni, ce ar avea liberalii de câştigat de pe urma unei asocieri cu Tăriceanu?

În preajma alegerilor, toate partidele contemplează posibilitatea unor alianţe electorale care să simplifice ecuaţia la urne. Este parte din jocul politic şi o realitate constantă a democraţiei. Dar ideea de a te asocia cu un Călin Popescu-Tăriceanu care controlează un partid fără perspective este de-a dreptul inutilă, chiar periculoasă.

În ultima perioadă, Tăriceanu a hotărât să se distingă din rândul clasei politice prin îmbrăţişarea constantă a unui mesaj anti-justiţie. Senatul, pe care îl conduce dintr-un motiv care ne scapă, ar fi, nici mai mult, nici mai puţin, decât o victimă, guvernul are bugetul „varză”, niciun politician nu face ceea ce trebuie, cu excepţia notabilă a domniei sale. Prin discursul senzaţional pe care îl promovează, Tăriceanu caută să ascundă, de fapt, slăbiciunea inerentă a unui partid care nu există. Speră că, erijându-se într-o soluţie radicală, va reuşi să negocieze de pe o poziţie de forţă cu partidele mari, intuim o oarecare naivitate aici, pentru a obţine suficiente locuri pentru a păstra ceva autoritate în Parlament. Este o strategie veche a domnului Tăriceanu care ne-a mai promis în alegeri că-l demite cu două zile înainte de expirarea mandatului pe Traian Băsescu.

Greşeala nu este a sa. Lupta sa de a păstra Senatul este justă, pentru că îi oferă acestuia continuitate carierei politice. Fiind o fiinţă oportunistă, Tăriceanu nu scapă nicio ocazie care ar putea să-l ţină în politică. Ar fi, însă, greşeala partidelor mari să-i permită acestuia să se alieze cu oricare dintre ele.

Ce ar obţine partidele dacă ar hotărî, totuşi, să se alieze cu Tăriceanu? În primul rând, ar obţine de partea lor un partid fără structură care va trage şi orice fel de aliat în jos. În al doilea rând, vor obţine un personaj care atacă justiţia într-o perioadă în care „strada” încă aşteaptă schimarea politică. Or, ideea de atacare a unei instituţii a statului de drept cu orice ocazie pare să fie contrară acestei solicitări. În al treilea rând, Tăriceanu reprezintă un model de a face politică ce ţine de mecanismul uşilor închise şi soluţii de compromis, mijloace de care românii sunt mai mult decât sătui.

Marilor partide din România le-a fost cerută schimbarea. Dacă au făcut paşi în acest sens nu putem spune. Încercările timide marcate de coduri de integritate incerte şi soluţii politice de compromis, făcute în momente de presiune socială, nu sunt un indicator suficient. Dar acceptarea lui Tăriceanu ca partener în orice proiect electoral ar fi un semn fără echivoc al faptului că schimbarea nu se întâmplă şi nici nu este pe cale să se întâmple.

ALDE nu mai are nimic de oferit, iar ideea că Tăriceanu ar fi „adevăratul liberal” în schema politică românească nu ar trebui să îi ofere Alinei Gorghiu argumente pentru a-l atrage de partea sa. Este drept că surse din PNL reclamă, cu oarecare îngrijorare, că Tăriceanu pune presiune pe liberali prin intermediul unor persoane influente. Asta în ciuda faptului că PSD i-a permis acestuia ocuparea funcţiei de şef al Senatului. Acceptarea lui ar fi doar un semn că liberalii doresc o luptă împotriva justiţiei. Ar fi un semn că nu-şi doresc intrarea în Schengen şi că puţin le pasă de raportul MCV.

(P)

6 comentarii la “Cum să nu câştigi alegerile sau de ce marile partide nu ar trebui să se alieze cu Tăriceanu

  1. Ce analiza proasta a acestui Grupul de Reforma Politica (of i vreun ONG de la Secu …). Reia sabloane si se crede inteligent … Ne zice la final de Schengen dar a uitat ca acordul Schengen e in moarte clinica fiind denuntat de Austria si scandinavi … Zice ca se erijeaza Tariceanu in adevarat liberal … Are Grupul de Reforma Politica dreptate, Blaga si PDL-ul din cadrul PNL sunt adevarti liberali :)) Apoi, cu mesajul anti-justitie, care ii scapa – e vorba de mesaj anti-abuzuri din justitie si chiar ca ii scapa, de aceea ar fi bine sa ne lase, ca ii scapa tocmai esentialul si repeta ce ii da sistemul sa repete, vrem Schengen, sa dam bine la MCV ca slugile, etc.

  2. Isi pune cineva problema daca ALDE vrea sa se alieze cu cei care asigura acum coalitia de guvernare a lui Iohannis si a Bruxelului ?

  3. Acum e clar ca cineva se teme de ALDE si va avea un cuvant de spus avand in vedere mojicia cu care este atacat Calin Popescu Tariceanu

  4. Este de-a dreptul aberant acest articol, si nu pot sa nu remarc faptul ca, in ultimul timp, a inceput o adevarata campanie de linsaj la adresa ALDE si a lui Calin Popescu Tariceanu, poate tocmai pentru faptul ca partidul devine din ce in ce mai puternic si asta ii deranjeaza pe adversarii politici. ALDE va merge pe liste proprii la alegeri si nu va face aliante, asta e un lucru cert!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *