Cum să soliciți, pas cu pas, recalcularea pensiei la Casa de Pensii, dacă nu a fost calculată corect

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine în sprijinul pensionarilor care au fost nedreptățiți în urma recentei recalculări a pensiilor, lansând un ghid care conține pașii necesari pentru contestarea deciziei de recalculare. Acesta oferă instrucțiuni clare și pașii de urmat pentru a solicita recalcularea pensiei, conform procedurilor legale.

În spațiul public au fost prezentate numeroase cazuri ale pensionarilor care afirmau că prin deciziile de recalculare au constatat că le-a fost diminuată pensia sau că noua formulă de calcul anunțată de autorități a fost aplicată greșit. Pentru a veni în întâmpinarea acestora, dar și ca răspuns la numeroasele sesizări primite, FACIAS a publicat un ghid practic care ajută pensionarii să își înțeleagă și să își valorifice drepturile. Ghidul pune la dispoziția pensionarilor informații pentru pregătirea documentelor necesare și modalitățile de depunere a cererii.

Printre nemulțumirile reclamate cel mai des de pensionari se numără: cuantumul veniturilor lunare, stagiile de cotizare, condițiile deosebite și speciale de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent.

Cum să soliciți recalcularea pensiei de la Casa de Pensii Județeană dacă nu a fost calculată corect

Legea nr. 360/2023 prevede posibilitatea recalculării pensiilor pentru pensionari, conform Art. 94. Iată ce pași trebuie să urmezi:

Înțelege dreptul tău la recalculare

Conform Art. 94 alin. 1 din Legea nr. 360/2023, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.

Situațiile în care poți solicita recalcularea pensiei:

  1. ATUNCI CÂND NU AU FOST LUATE ÎN CONSIDERARE SITUAȚII CU PRIVRE LA CUANTUMUL VENITURILOR LUNARE, STAGII DE COTIZARE, PERIOADE ASIMILATE, PERIOADELE DE ACTIVITATE DESFĂȘURATE ÎN GRUPE SUPERIOARE, CONDIȚII DEOSEBITE ȘI SPECIALE DE MUNCĂ, SPORURILE CU CARACTER PERMANENT, PRECUM ȘI ORICE ALTE DOCUMENTE RELEVANTE PENTRU RECALCULAREA PENSIEI.

a. Veniturile totale lunare realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calculul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare veniturile lunare realizate într-o anumită perioadă de timp.

b. Stagiile de cotizare realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calculul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare stagiile de cotizare într-o anumită perioadă de timp, sau stagiul de cotizare a fost efectuat după data înscrierii la pensie.

c. Perioadele asimilate realizate în perioada: ______________.

În situația în care, la calculul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare perioadelor asimilate stagiilor de cotizare într-o anumită perioadă de timp.

d. Perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

În situația în care, la calculul din decizia de recalculare nu a fost luată în considerare munca prestată în grupe superioare, condiții deosebite și speciale de muncă.

e. Sporurile cu caracter permanent acordate în perioada: ______________.

În  situația în care, la calculul din decizia de recalculare nu au fost luate în considerare sporurile cu caracter permanent, acordate în anumite perioade de timp.

f. Orice alte documente relevante pentru recalcularea pensiei______________.

În situația în care dețineți orice fel de document care nu a fost luat în considerare la calculul din decizia de recalculare.

  1. CORECTAREA EVENTUALELOR ERORI DE CALCUL:

În cazul în care există erori în calculul sau recalcularea anterioară a pensiei, se va solicita verificarea și corectarea acestora, în conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: