Procedura de alegere a Papei a fost supusă unor numeroase schimbări, până să fie definitivată în mecanismul actual de desemnare a Suveranului Pontif de către cardinali şi în spatele uşilor închise.
Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit, a anunţat luni Vaticanul într-o declaraţie video, relatează Reuters. Avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei crize grave de pneumonie dublă. Decesul suveranului pontif deschide calea spre alegerea unui nou Papă.
Procedura de alegere a unui nou Papă
Biserica Catolică a modificat, pe durata celor două mii de ani de istorie, în repetate rânduri modalităţile de desemnare a unui Papă, înainte de a ajunge la soluţia actuală de alegere în conclav, în timp ce Evanghelia nu precizează modalitatea în care trebuie ales succesorul Sfântului Petru. Intervenţia suveranilor sau a marilor familii, chiar prin forţă armată, în alegerea Papei l-a determinat pe Nicolae al II-lea să reacţioneze, publicând la 1060 bula papală In Nomine Domini. Textul a definitivat procedura de alegere a papei, care nu se va mai face de către laici, ci exclusiv de cardinali. La 21 noiembrie 1970, Paul al VI-lea a definitivat caracteristicile actuale ale colegiului electoral: vârsta maximă a unui cardinal care poate participa la alegeri este de 80 de ani, iar numărul maxim de cardinali electori este de 120. Ioan Paul al II-lea a confirmat aceste proceduri în februarie 1996 prin constituţia apostolică „Universi Domini Gregis” (Întreaga turmă a Domnului)”
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News