Skip to content
Politică

Cum se explică ascensiunea AUR, partidul apărut de nicăieri. Sociologul Mircea Kivu: Unele sondaje de opinie nici nu-l pomeneau

Facebook

Contactat de PS News, sociologul Mircea Kivu este de părere că deși social democrații au obținut cel mai bun scor la alegerile parlamentare de duminică, aceștia nu vor forma Guvern pentru că vor putea obține majoritatea.

„Probabil va fi un Guvern PNL-USRPLUS-UDMR. PSD-ul are cel mai mare scor, dar chiar și dacă se aliază cu AUR nu va obține majoritatea. PNL-USRPLUS-UDMR vor avea însă un guvern extrem de fragil și o majoritate extrem de fragilă”, spune sociologul.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) pare să fie marea surpriză atât în țară, cât și în Diaspora, surpriză despre care, Kivu susține că se datorează „unui electorat mic, dar hotărât”.

„Nu se aștepta nimeni la scorul obținut de partidul AUR. Erau unele sondaje care nici măcar nu îl pomeneau. În condițiile participării reduse, partidele care au un electorat mic, dar hotărât să meargă la vot au avut de câștigat și în această situație se află și acest partid.

Printre altele, AUR a avut atuul de a fi singurul partid care și-a exprimat punctele de vedere ale anti-vacciniștilor, care reprezintă o nișă destul de importantă în contextul actual, chiar dacă minoritar, dar important. A reușit suficient încât să asigure cele 9 procente cu care se pare că va intra în Parlament”, a conchis Kivu.

Conform datelor provizorii prezentate de BEC, PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020 cu 29,83% din voturi, urmat de PNL – 24,66 % și USR-PLUS- 15,44%. Partidul AUR, surpriza acestui scrutin, intră în Parlament, având 8,65 % din voturi, conform rezultatelor parțiale transmise de Biroul Electoral Central luni dimineață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *