Skip to content
Puterea Știrilor Video

Cum se explică eșecul lui Barna în diaspora. Sociolog: Profilul votanților suplimentari față de europarlamentare a fost mai echilibrat

Inquam Photos / Octav Ganea

Remus Ștefureac, director INSCOP, a explicat la ”Puterea Știrilor” diferența uriașă de voturi din diaspora în favoarea președintelui în exercițiu, Klaus Iohannis, față de cele primite de Dan Barna, în condițiile în care USR a câștigat la pas alegerile europarlamentare în străinătate.

”Diferența foarte mare de voturi obținute de Klaus Iohannis față de cele obținute de Dan Barna, practic dublu, a fost o surpriză pentru mulți, inclusiv pentru mine. Și probabil dacă ar apărea acum cineva, ca viteazul după război, și ar spune că știa că așa se va întâmpla, nu va spune adevărul. 

Cred că toată lumea se aștepta ca votul din diaspora să fie împărțit oarecum egal între Klaus Iohannis și Dan Barna, dar nu la o diferență atât de mare.

Explicații ar fi. Am asistat în primul rând la o dublare a numărului de votanți în diaspora, deci n-am mai avut aceeași structură a votantului cum am avut la europarlamentare. La europarlamentare, în condițiile aproape de insurgență politică și electorală, am avut 370.000 de votanți în diaspora care s-au bătut cu poliția, s-au înghesuit să voteze, erau oamenii cei mai hotărâți, oamenii cu viziunile cele mai dure anti-PSD. Ori acum am avut un scutin foarte bine organizat în diaspora, și pentru acest lucru trebuie felicitat și celălălalt guvern, am avut și votanți cu viziuni mai moderate, poate mai adaptați discursului președintelui Klaus Iohannis, care e evident mai moderat decât cel al lui Dan Barna. Profilul votanților suplimentari față de europarlamentare a fost un profil de votant mai echilibrat, astfel se explică cifrele din diaspora”, a declarat Remus Ștefureac la ”Puterea Știrilor”.

Potrivit rezultatelor provizorii furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Klaus Iohannis a primit 55,3% din voturile diasporei, fiind urmat de Dan Barna, cu 27,36%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *